Vannak olyan események az ember életében, amikről előre tudja, hogy egész életében emlékezni fog azokra. (Itt most nem a gyermekének születésére, esküvőjére gondolok.)
Nekem olyan szerencsém volt, hogy egy ilyen élményt az egyetlen olyan emberrel oszthattam meg, aki megérti a gasztronómia iránti feltétlen rajongásomat, sőt pontosan ugyanúgy viszonyul ahhoz, mint én. Biztos vagyok benne, hogy ez még növelte az élményt.
A Gordon Ramsay at Royal Hospital Road étteremben vacsoráztunk.
London legjobb étterme, a világ tizenharmadik legjobb étterme, az egyetlen három Michelin-csillagos étterem Londonban és egy a három angliai közül. Számomra pillanatnyilag a világ legjobb értelme. Most már értem miért jelenti azt a 3 michelin csillag, hogy külön utazást érdemes szervezni az étterem miatt. Nem tudom, hogy innen hova tovább. Mi többet tud nyújtani egy étterem? Elképzelhetetlen.
A következőket ettük az étteremben:
Mindketten a Menü Prestige-t választottuk, ez hét fogást jelentett, plusz az ajándékfogásokat, amiből nem volt kevés. A végére úgy jóllaktunk, mint a duda, pedig az ilyen éttermek tényleg nem erről szólnak.
Canapes:
Crispy potato tuile, Cornetto of Avocado Mousse
Két egészen kicsi falat üdvözlésképpen, azonnal miután leültünk. Az első két hajszálvékony burgonyaszeletből állt a közepén egy kevés pestoval és olvasztott mozzarellával. Jó ropogós nagyon finom falat. A másik egy apró fagyi formájú finomság volt avokádó habbal, lazaccal és homárral töltve. A dolgok beindultak.
Aperitif:
Két proseccot kóstoltunk egy kaliforniait és egy portugált. Mindkettő finom volt, talán a portugál egy kicsit jobb.
Kenyér:
barna, diós, burgonyás, jacket potato ízű
Elképesztő finom kenyereket kaptunk, amit folyamatosan pótoltak a vacsora végéig. Választhattunk sózott vagy sózatlan vaj közül.
Ekkor egy dobozban szarvasgombát hoztak, amit megszagoltattak velünk, méghozzá úgy, hogy a dobozt az orrunk elé dugva nyitották ki, így a szarvasgomba illata az egész fejünket beborította. Már-már szédítő volt. (Ennek ellenére nem változtattunk a menün a szarvasgomba miatt.)
Amuse Bouche:
Cream Cheese Tortellni, back truffle, root vegetable salad, and pumpkin velouté
Egy apró tortellini gyökér zöldségekre helyezve, mellette egészen kevés szarvasgomba, melyek köré tálaláskor sütőtök krémlevest öntöttek. A leves fantasztikus, ha nem mondják nem is ismertem volna fel, hogy sütőtök. Nem a szokásos édes sütőtök krémleves, egy picit savanykás fanyar, melyet tökéletesen kiegészítenek a gyökérzöldségek és a szarvasgomba naturális ízei és visszafog a krémsajttal töltött tortellini. Felért egy komplett fogással.
1. fogás:
Sauteed Foie Gras, Cabernet Sauvignon vinegar and almond velouté
Hú ezek tényleg nem viccelnek. Az első előétel volt számomra a vacsora egyik csúcspontja. Alapban rajongok a hízott libamájért, de az, amit itt kaptunk túlmegy minden határon. Olyan érzésem volt, hogy a séf aláírt egy szerződést Luciferrel, hogy így tudjon libamájat sütni. Az étel egy tökéletes szelet libamájból, ropogós burgonyából, fényezett bébirépából, Cabernet Sauvignon ecet öntetből és mandula szószból állt. Tökéletes harmónia, az embernek sírni rámad kedve. Ha itt véget ért volna a vacsora, már akkor megérte volna. Rendeléskor egyébként megkérdezték, hogy hidegen, vagy forrón szeretjük-e a libamájat, mert attól függ, hogy milyen fogást kapunk.
2. fogás
Ravioli of lobster, langoustine and salmon with tomato chutney, vinaigrette
Ez a fogás Gordon Ramsay egyik “signature dish”-e. Tíz éve van fent az étlapon még soha nem került le róla. Egy nagyméretű ravioli homárral, scampival és lazaccal töltve, a tetején egy nagyon kevés paradicsom chutneyval és egy egészen kevés vinaigrettel. Nagyon furcsa volt, hogy nincs hozzá bőségesen semmilyen szósz. Picit megijedtem, hogy száraz lesz, de nem. Nagyon finom volt, de igazán csak fogyasztása után pár perccel jöttek meg az ízek. Akkor jöttem rá, hogy mennyire jó is volt ez a fogás. (Szívesem megettem volna belőle még egyet.)
3 fogás
Sea Bass with steamed charlotte potatoes, cucumber, oyster beignet and caviar velouté
Ennél a fogásnál - a maitre’d javaslatára – lecseréltük a menüben szereplő rombuszhalat a tengeri sügérre. A mesterien tökéletesre sütött hal (ropogós bőr, omlós, széteső hús) mellett uborka, brokkoli és egy nagyon finom falat burgonya hengerecske volt. A hal íze már-már tulságosan domináns volt a fogásban, de a kaviár mártás hál’ Istennek visszarántotta, sőt egy kicsit megcsavarta, amitől nagyon izgalmas lett (meg is ettem az utolsó szemig a kaviárt). Az oyster beignet-re nem emlékszem a fogásból.
4 fogás
Cannon of Cornish lamb with confit shoulder, ratatouille and thyme jus
Hú. A vacsora másik csúcspontja. Cornwalli bárány cannon (nem tudom a húsrész nevét magyarul, de itt el lehet olvasni, miről van szó), konfitált báránylapockával ratatouille-jal és kakukkfüves pecsenyelével. A báránysült állítólag a séf specialitása, ezt el is hiszem. Medium rare-re sütve javasolta, úgy is kértem.. Elképesztő. Fantasztikus zsenge bárányhús, szétolvad a számban, de azért van textúrája, a lapocka - ami bazsalikom ágyon fekszik - pont az ellenkezője Nagyon karakteres íz és széteső állag. A kettő együtt: tökéletes harmónia, melyet a köret a ratatouille-jal töltött apró paprika a sült bébipóré, a ropogós hagymakarikák és a kakukkfüves pecsenyelé csak fokoznak. (A képen nem az én ételem szerepel, hanem barátomé aki mediumra kérte.)
5 fogás
Selection of cheeses from the trolley
Az ötödik fogásnál választani lehetett, hogy pre-dessertet kérünk, vagy válogatunk az étterem “sajt-kocsijáról”. Mi a sajtok mellet döntöttünk. (Miután láttuk a készletet). Rengeteg sajtból választhattunk. Minden típusból egyet, de ha kértünk még kaptunk szó nélkül. Igyekeztünk úgy válogatni, hogy ne legyen kettő ugyanolyan, és így minél többet megkóstolhassunk. A sajthoz 5 féle kekszet, szőlőt, zellert és kenyeret hoztak. Gyakorlatilag olyan mennyiséget melynél kevesebbet eszem egy hétköznapon vacsorára. A sajtok fantasztikusak voltak, bár volt egy két durva ízű amit még egyszer nem választanék. Jól felkészítették ízlelőbimbóinkat a desszertekre.
6. fogás
Mango and passion fruit soup with lychee and coconut
Mangó és maracuja leves licsivel és kókusszal. Ez az egyszerű elnevezés egy “sokkoló” fogást takart. Egy hosszukás pohárban, üvegszívószállal a közepén érkezett a desszert. A pincer azt javasolta, hogy a legaljáról kezdjük el szívni a levest. Az első korty után gyakorlatilag felrobbant a sok íz. A pohár alján ugyanis robbanócukorkát helyeztek el, ami egyből beindult a számban. Nem elég, hogy fantasztikusan finom volt a sok gyümölcs és a pezsgő a fogásban, de ez a plusz más dimenzióba helyezte.
7.fogás
Bitter chocolate and hazelnut cylinder with ginger mousse and blackcurrant granité
A vacsora legszebb, mégis leggyengébb fogása. Küllemre gyakorlatilag egy műalkotás. Egy gyömbér habbal, kávégranitával és csokoládéhabbal töltött keserű csokoládé henger, fekete ribizli öntettel és tejfagylalttal. A tejfagylalt meglepően finom volt, a háromféle töltelék jól kiegészítette egymást. A csokoládé hengerrel csak ügyetlenkedtünk a végén. (Lehetett volna tarte tatint kérni ehelyett a fogás helyett, de annak a mennyisége megrémisztett minket.)
Petit Fours:
Milk Chocolate Truffle “Tree”
Strawberry Ice Cream and White Chocolate Truffles
Rose Water Turkish Delight
Búcsúajándékként kaptunk négyféle bon-bont, amiből három jut csak eszembe. Az első egy ezüst fa volt, melynek “termései” tejcsoki pralinékből álltak. Nagyon finom tömény csoki íz. A második egy szárazjéggel töltött tartályban érkezett. Eperfagylalt fehércsokoládéval bevonva. Hmmmmm. A harmadik, amire emlékszem Turkish delight volt, amiből nem ettem. Nem is értem, hogy lehet megenni.
Mindenképpen kell az étteremről és a szervizről is írnom. Az étterem egy teljesen visszafogott portál mögött húzódik meg. Egészen kicsi kb. 11 asztal van, 44 vendéget tudnak egyszerre leültetni. Gyakorlatilag egy 50 négyzetméteres helyiség. Semmi csicsa. Visszafogott ízléses dekor, teríték. Só, bors nincs az asztalon, de nincs is szükség rá. Pincérből legalább 20 van. Tökéletes harmóniában dolgoznak. Nincs az asztaloknak saját pincére. Folyamatos mozgásban vannak, mindenki azzal az asztallal foglalkozik, ahol éppen van. Érthetetlen, hogy nem ütköznek össze. Elképesztően profik. Minden fogás után letisztítják az asztalt egy speciális eszközzel. Semmit nem visznek el az asztalról tálca nélkül. Egy darab üres poharat sem. Ha nincs náluk tálca, félrehúzzák az asztal szélére, elmennek a tálcáért és viszik. Semmit nem felejtenek el. Mindent észrevesznek, mégsem tolakodóak. ha elfogy a vaj, pótolják, ha elfogy a kenyér pótolják, leiszom a vízből utántöltik, az asztalra teszem a szalvétát újrahatják.
A rendelést mindenkitől a – még a megdöbbentően kedves pincéreknél is kedvesebb – maitre’d veszi fel. Mestere a szakmájának. Azonnal olyan érzésem van, hogy évek óta barátok vagyunk. Francia akcentussal beszél tökéletesen angolul. Humorizál, dicséri a kiejtésünket. Ételeket ajánl, változtatásokat javasol a menüben. Azt mondja, hogy bármit kérhetünk, megoldják. Miután megtudja, hogy magyarok vagyunk, odahívja az egyik pincért, aki szintén magyar. A pincér srác ekkor még kedvesebb lesz (nem úgy, mint annak idején a Plachutta magyar pincére…) Elmeséli, hogy került ide és, hogy három hónap alatt comis pincérből teremfőnök lett és mennyire kemény a franciákkal (a pincérek 90 %-a francia). Innentől kezdve minden fogás előtt az “Enjoy your food!” helyett a “Jó étvágyat kívánok!" kifejezést halljuk. Amikor nem tudjuk megenni a petit fours-t, kérés nélkül kapunk egy dobozt, hogy elvihessük. Fizetés után szinte kérés nélkül taxit hívnak nekünk.
A vacsoránk közel három órán át tartott, de egyáltalán nem tűnt hosszúnak. Búcsúzáskor a pincérek kézfogással köszönnek, a sálamat a maitre’d köti meg. Legszívesebben megölelném.
A taxiban a hotel felé azt mondom Lacinak, hogy szerintem innen nincs tovább. Elértünk a csúcsra. Most már meghalhatunk.
És az a durva, hogy - egy vacsora után - tényleg így gondolom.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: Gordon Ramsay... és akitől én tanultam 2009.10.07. 14:53:38
Trackback: DjZoNe blogol 2009.03.26. 15:27:00
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Horasz · http://horasz.blog.hu 2009.03.26. 12:56:55
Orulok, hogy valakinek beteljesult.
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.03.26. 13:24:14
bldo 2009.03.26. 13:53:53
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.03.26. 13:58:40
szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.26. 13:58:46
mindig érdekelt, ilyenkor egy vacsora alatt hány asztalnál veszik elő a fotóapparátot? :)
(mert talán nem csak a bloggerek örökítik ezt meg)
És: szabad érdeklődni az anyagiakról..? Csak kb.
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.03.26. 13:59:57
bldo 2009.03.26. 14:01:49
sixx · http://comment.blog.hu 2009.03.26. 14:04:54
kifli 2009.03.26. 14:04:59
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.03.26. 14:06:37
mthrfckr 2009.03.26. 14:08:17
sityu · http://www.sit.yu 2009.03.26. 14:13:34
gordonramsay.com/royalhospitalroad/menus/menuprestige/
Ami forintban:
www.xe.com/cgi-bin/ucc/convert?Amount=135&From=GBP+brit+font&To=HUF+magyar+forint
Káposztakukac 2009.03.26. 14:14:12
sityu · http://www.sit.yu 2009.03.26. 14:15:57
Továbbá, hogy nem is egy mekcsiken menüről volt szó.
vörösbegy 2009.03.26. 14:16:18
PuruttyaIrto (törölt) 2009.03.26. 14:17:39
báró Csekonics 2009.03.26. 14:18:13
Nagyon tetszik - ha legközelebb kijutok, azt hiszem foglalok...
Ja, és végre valaki, aki a 'passionfruit'-ot nem 'passiógyümölcs'-nek fordítja - attól feláll a szőr a hátamon.
vörösbegy 2009.03.26. 14:18:27
szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.26. 14:22:39
ki honnan nézi.
Aki nem sajnálja, annak megéri -
blöcset szóltam :)
tommygun 2009.03.26. 14:25:46
skaven 2009.03.26. 14:26:39
nagyon jol hangzanak az etelek, az ar pedig innen lehet hogy huzosnak tunik, de hogy oszinte legyek, sokkal tobbre szamitottam, foleg londoni viszonylatban. ez azert meg nem a megfizethetetlen kategoria.
Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.26. 14:31:22
Az a vicc, hogy 15ezerből ki lehet jutni, szóval szinte csak egy kis "pluszköltség" a vacsora mellé! Köszönöm a beszámolót, elszorult a szívem! A gyomromról már nem is beszélve...
sixx · http://comment.blog.hu 2009.03.26. 14:32:39
ekat 2009.03.26. 14:33:06
gerasz 2009.03.26. 14:35:18
D.Dody 2009.03.26. 14:40:33
Ájszinkszó 2009.03.26. 14:50:39
Egy kommersz gagyi tucat pub food ami jellemzi angliát 15-20 font és én azt nulla értékűnek tekintem, szerintem akár havonta egy 120 fontos gasztronómiai élményt ki lehet bírni...
Locke 2009.03.26. 14:50:54
☉ ☾ 2009.03.26. 14:52:39
mestska · http://cities.blog.hu 2009.03.26. 14:52:48
dr poljakov 2009.03.26. 14:57:29
OFF
A nyitólapod sokkal jobban rendben lesz, ha a posztot valaho elvágod az elején. Így nem kilóméteres, izzadságszagú. Segítek is, legfeljebb kimoderálod. Szerkesztés közben kattints a forrás nézetre, és ahol el akarod vágni a bejegyzést, tedd be ezt:
vilnius 2009.03.26. 14:58:26
Jó volt a beszámoló nagyon, köszi
dr poljakov 2009.03.26. 14:58:39
< ! - - more - - >
consigliere 2009.03.26. 15:01:29
sokkal drágábbnak gondoltam, ez az élmény többet is megérne, na persze nekünk ki is kell menni hozzá..
gratulálok jó írás
Gigalamer 2009.03.26. 15:02:22
Részemről iszonyat respect a pasinak, márcsak azért is, mert Szepsy mester is ott van a borlistáján.
komiszborisz 2009.03.26. 15:03:15
egyébként felhivom mindenki figyelmét,hogy jamie-nél magyar a recepcios,sue(ejtsd ahogy irom)aki pont gordontol igazolt át(ha nagyon jofej vagy,és nem tolakodo,még lehet,hogy oda is tud segiteni asztalfoglalással).
Elektro (törölt) 2009.03.26. 15:03:33
dfactor 2009.03.26. 15:04:50
Aggie 2009.03.26. 15:05:38
tommygun 2009.03.26. 15:05:44
John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2009.03.26. 15:10:24
Ennyiért érdekel engem is :)))
flimo13 2009.03.26. 15:12:50
Aggie 2009.03.26. 15:13:07
A rare masodik jelentese a rovid igeig sutott, belul meg piros hus. Olyan, hogy medium raw, nincs.
flimo13 2009.03.26. 15:13:34
Réka · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.26. 15:15:15
@tommygun: baromira elsiklasz a lényeg mellett. Kit érdekel a WB ilyen élménybeszámoló mellett?
szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.26. 15:15:24
mert ha esik a színvonal, minek jöjjünk még ide? :)
Winston Smith 2009.03.26. 15:19:37
Tavaly amikor Londonban voltam pár napot, a helyi kollégák csupa Michelin-csillaggal dekorált méregdrága étterembe hurcolásztak. (Bár nem háromcsillagosak voltak.)
Jó kajákat kaptunk, de nem voltam tőlük hasraesve, hogy hűazannya. Magyarországon is eszek ilyen finomakat.
Persze lehet, hogy én vagyok az igénytelen. Meg mondjuk engem soha nem tudott érdekelni, hogy valami ilyen vagy olyan elismerésekkel rendelkezik, úgyhogy minden sznobnak kötelező isteníteni az illető dolgot, a többi hasonlót meg lenézni.
Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.26. 15:19:50
Rebelde 2009.03.26. 15:20:12
és hogy ilyen kedvesek az szivetmelengető, itthonról nézve meg pláne:)
carlo74 2009.03.26. 15:22:06
ha már félszázezret költesz egy vacsira, amit fotózol, akkor szánj 8 percet arra, h rendbetedd a képet. erre gondol. és sztem igaza van.
tucatnev 2009.03.26. 15:23:24
"tommygun 0 bejegyzést írt és 254 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."
Annyira jó volt ez a bejegyzés, hogy egy kicsit én is ott voltam az étteremben. Erre ilyeneken kezdesz pufogni...
galicius 2009.03.26. 15:30:05
tommygun 2009.03.26. 15:32:24
camparisoda 2009.03.26. 15:34:32
Az ízkölteményeket ugye, szinte lehetetlen élethűen elképzelni, de a többi nagyon ott van!
Köszönöm az élményt :)
rossgeller 2009.03.26. 15:34:47
ES A KEPEK SZEPEK :)
Sparhelt · www.sparhelt.hu 2009.03.26. 15:35:30
Tényleg!
A55ho1e 2009.03.26. 15:36:28
Missing Link 2009.03.26. 15:37:20
vincent vega? 2009.03.26. 15:38:39
galicius 2009.03.26. 15:43:11
Tojglius 2009.03.26. 15:43:56
Itthon a maligán és a philippe a belga az a két hely ami - nagyon alulról, de - közelítheti ezt az élményt...
Tény, hogy nem voltam még mislejncsillagos étteremben, de ezután a kettő után már van valami fogalmam arról, hogy miről szólhat és miért nem kapja meg ezt itthon egyetlen sznobpuccos ócskaság sem...
Ilyen gasztronómiai élményt sajnos a legjobb szándékkal se tudnak nyújtani itthon... sem az objektív sem a szubjektív feltételek nincsenek meg hozzá! (nincsenek megfelelő alapanyagok, képzett állandó személyzet, tőke, fogyasztói igény amiből fennt is lehetne tartani stbstb)
Persze minek a minőségre menni ha abból is meg lehet élni, hogy drágán adjuk, és puccos neveken nevezzük a kajákat... a sok sznob meg fizet és boldogan meséli, hogy együtt ehetett valami jelentéktelen magyar celebbel...
UFF
Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.26. 15:49:49
tyberius 2009.03.26. 15:58:14
Egyébként pedig lehetnél egy kis empátiával is. Egy kajafetisisztáról beszélünk, aki éppen élete kulináris élményében részesült, amikor ezeket a képeket csinálta. Szerinted mennyire volt képes a fotózásra koncentrálni? :)
tommygun 2009.03.26. 15:58:48
tyberius 2009.03.26. 16:01:03
Tojglius 2009.03.26. 16:04:53
igen, az a fotó tényleg "gyenge"... és akkor mivan? ez egy fotósblog? nem... a képekről írt? nem... szakújságíró? nem...
Persze ettől még Téged zavarhat... max nem ilyen stílusban kéne leírni...
mesekukac 2009.03.26. 16:07:18
Fideszes 2009.03.26. 16:08:03
nagyanyám főztjénél úgysem finomabb :)
randomburvi 2009.03.26. 16:09:32
Jamie-nél is majdnem ennyi egy vacsi Londonban, és szintén hónapokkal hetekkel előre kellett bejelentkezni. Én attól nem voltam elájulva, nemcsak a vacsitól, de a kiszolgálástól sem.
tommygun 2009.03.26. 16:18:00
Egyébként ugyanez elmondható a helyesírásra is, amivel a szerzőnek szintjén akadnak problémái. Gondolom egy "nem profi" blogban nyilván az elválasztó jelekre és az összetett szavakra vonatkozó szabályokat is el lehet hanyagolni, hiszen ez nem helyesírási blog. ugye?
mesekukac 2009.03.26. 16:21:08
fourgee 2009.03.26. 16:24:44
báró Csekonics: a maracuja meg spanyol, meg portugál szó, mennyivel jobb spanyolra vagy portugálra fordítva használni? :)))
szamárfül/murci: ne azt nézd hogy 40 ezer forint és itthon mennyit keresnek az emberek, hanem azt nézd hogy 120 font és egy tanári fizetés 3000 font, egy buszvezetői meg bruttó 2000. Az ilyen árakat soha nem szabad egy az egyben átszámolni. Bár gyanítom, hogyha nálunk is lenne egy ilyen étterem, akkor fontban kifejezve 120 felett lenne a kaja... Amíg kint éltem, a 2 kilós nádcukrot 700 forintnyi fontért vettem, itthon meg a fél kilós több mint 500...
Elektro: ezt benézted, mert a raw szót maximum a raw meat-re használják, máshol nem. Azt meg nem eszik meg :). Van rare, medium rare és well done.
Ha valaki well done-t kér, akkor azt megcsinálják, de általában ki szoktak rajta akadni az angolok.
Egyszer rábeszéltek hogy egyek kacsamellet úgy, ahogy ők szokták. A gyomrom kifordult, amikor belevágtam és kifolyt a kacsa vére... Utána ők lettek rosszul, amikor bevágtam a grill alá befejezni.
:))))
Ja, a 15-20 fontos hamburgerhez még annyit, hogy abban a hús 10 oz tömegű (ounces vagy micsoda), ami 28 deka. Egy olyan elfogyasztása után érdemes bemenni a mekibe és kérni egy Big Mac-et, aztán el lehet gondolkodni azon hogy mitől is big... :)
Egyébként menüből ki lehet hagyni a szarvasgombát? Elvből nem eszem meg, mivel nem láttam/olvastam olyan Michelin csillagos étteremről még soha, amiben ne lett volna szarvasgomba. Mintha az is egy feltétele lenne a csillagnak...
KopaszMercis 2009.03.26. 16:25:47
pfff raw vs rare
gratulalok
KopaszMercis 2009.03.26. 16:28:44
Jo otletnek tunik, bar van egy ket fogas amitol en behanynek, de valahogy majd legyurom.
KopaszMercis 2009.03.26. 16:31:36
rare medium rare medium medium well well done es charcoal kategoriakat ismerek en
Tojglius 2009.03.26. 16:33:37
(most csak akkor égek be, ha már van blogod és tényleg "igényesebb" :D)
mesekukac 2009.03.26. 16:35:29
zala 2009.03.26. 16:37:10
Fatmo, ha nincs időd, kedved, hozzáértésed javítani a képeket, de mégis szeretnéd rendbetenni a témát, akkor szívesen megcsinálom, mitegy köszönetképp az színes, élvezetes leírásért. ha érdekel, elég egy 'igen, légyszi' ide válaszként.
elmoro 2009.03.26. 16:38:55
mesekukac 2009.03.26. 16:48:31
elmoro 2009.03.26. 16:53:27
andythehun 2009.03.26. 17:00:01
A menu nagyon jol hangzik-nekem kicsit sok a desszert benne(en a sajtokat is ide veszem),de ez legyen az en bajom-.
Jo neked hogy kiprobalhattad!
Gerardus A. Lodewijk 2009.03.26. 17:02:17
Annyit azért hozzátennék, hogy - csillagok ide, minden elképzelhetőnél kiválóbb minőség oda - erre a 120+8+12,5% árazásra a legnagyobb jóindulattal sem tudok mást mondani, mint hogy sz_rrágók. Sokkal elegánsabb lenne, ha őszintén és egyenesen vállalnák, hogy 144 font az ára (vagy 135 és +9 a sajt).
KopaszMercis 2009.03.26. 17:07:29
ez vicc volt csak a tobbi kategoria letezik
@andythehun:
man leirtam
piszok alfréd 2009.03.26. 17:08:10
mesekukac 2009.03.26. 17:13:22
jog-ász 2009.03.26. 17:13:56
biztos életem egyik nagy élménye lenne.
andythehun 2009.03.26. 17:14:25
2009.03.26. 17:20:08
indapasssucks 2009.03.26. 17:25:05
Személy szerint én mindíg sokkot kapok, ha nem elég nagy, amit elém raknak, de ez persze hülyeség, és inkább pszichés :)
dzsedi 2009.03.26. 17:26:42
Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.26. 17:30:22
Viner Spicli 2009.03.26. 17:32:29
Ajánlom még a Fat Duck meglátogatását. Mister Heston Blumenthal
Káposztakukac 2009.03.26. 17:34:16
FayeFaye 2009.03.26. 17:39:48
Horasz · http://horasz.blog.hu 2009.03.26. 17:41:05
H-
csavargo 2009.03.26. 17:43:11
a nyáron van az esküvőm és szeretem az ilyen dolgokat.
Remélem én vagyok az a haverod akit meglepsz :))))
KopaszMercis 2009.03.26. 17:49:40
bele de sajnos nem jutott eszembe pedig kurva jo..
mondjuk a csattanot a vegere erdemes hagyni, keves vicc kezdodik rogton azzal :)
@Before:
Mijaza blue
@csavargo:
Hat en is remelem, mert akkor ezexrint orulnel neki :)
A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.03.26. 17:52:08
(és nem, nem túl sok ..ennyi)
dr28bor 2009.03.26. 18:22:26
punimanó 2009.03.26. 18:24:07
punimanó 2009.03.26. 18:25:38
piszok alfréd 2009.03.26. 18:46:16
Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.26. 19:14:21
Bambano 2009.03.26. 19:18:20
Kisvárosi Fojtogató 2009.03.26. 19:36:08
Fekete Pákó 2009.03.26. 19:45:40
baliquez 2009.03.26. 20:23:36
Részemről a St. Johns (disznóságok világbajnokai), az után még képes lennék megenni a saját főztömet. A Ramsays túl magas léc.
baliquez 2009.03.26. 20:27:24
szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.26. 22:34:03
ekat 2009.03.27. 08:10:34
hubcsi 2009.03.27. 10:29:21
nagyon orulok, hogy vegre megerto emberekre akadtam egy magyar blogon.
jol enni, elni, boldognak lenni, nincs is jobb.
az elet rovid es zerintem tenyleg csak a jo elmenyekre fogunk emlekezni a vegen, ugyhogy en szisztematikusan ezeket gyujtom.
Azert az egyik kommenthez annyit mondanek, hogy a Jamie Oliver etterme messze van ettol, de nem is ez akar lenni. Az egy mas es maga nemeben nemes otlet. Hibas etelt ettem ott, de igyekeztek korrigalni es ez a fontos, hozzallas. "Keves" penzert nem kell ezt varni, mert nem lehet megvaloitani.
Lehet jot, de az nem ez.
malacful 2009.03.27. 18:35:50
ez nagy post megint, te vagy az egyetlen elvezheto profi gasztro-elmeny-amator-muvesz-ujsagiro. Na jo ezt eltuloztam. De tenyleg, a profik erthetetlenul irnak, nyakatekert hulye stilusban, az amatorok meg nem adjak vissza az elmenyt, te eltalalod a kozeputat. Az etteremkalauzoknak teged kene utaztatni, teszteltetni.
Kiesik a szemem, nem tudom mi a baj a fenykepekkel. Eteleket latok rajta. Nem food and wine ujsag cimlapfoto egyik se de egyik se a food and wine cimlapja csak illusztracio. Ezek hulyek.
Arie135i 2009.12.21. 13:41:01
rmcf001 2011.07.28. 22:17:44