FatMo Blogja

Ez a blog elsősorban az engem érdeklő dolgokkal - legfőképp gasztronómiával - foglalkozik. Néha aztán szóba kerülnek egyéb dolgok is, úgymint utazás, zene, stb. Szevasztok!

Friss topikok

Hányan olvasnak most?

Honnan olvasnak most?

2009.03.26. 08:31 FatMo

Ahonnan nincs tovább...Gordon Ramsay at Royal Hospital Road

Vannak olyan események az ember életében, amikről előre tudja, hogy egész életében emlékezni fog azokra. (Itt most nem a gyermekének születésére, esküvőjére gondolok.)

Nekem olyan szerencsém volt, hogy egy ilyen élményt az egyetlen olyan emberrel oszthattam meg, aki megérti a gasztronómia iránti feltétlen rajongásomat, sőt pontosan ugyanúgy viszonyul ahhoz, mint én. Biztos vagyok benne, hogy ez még növelte az élményt.

A Gordon Ramsay at Royal Hospital Road étteremben vacsoráztunk.

London legjobb étterme, a világ tizenharmadik legjobb étterme, az egyetlen három Michelin-csillagos étterem Londonban és egy a három angliai közül. Számomra pillanatnyilag a világ legjobb értelme. Most már értem miért jelenti azt a 3 michelin csillag, hogy külön utazást érdemes szervezni az étterem miatt. Nem tudom, hogy innen hova tovább. Mi többet tud nyújtani egy étterem? Elképzelhetetlen.

A következőket ettük az étteremben:

Mindketten a Menü Prestige-t választottuk, ez hét fogást jelentett, plusz az ajándékfogásokat, amiből nem volt kevés. A végére úgy jóllaktunk, mint a duda, pedig az ilyen éttermek tényleg nem erről szólnak.

Canapes:

Crispy potato tuile, Cornetto of Avocado Mousse

Két egészen kicsi falat üdvözlésképpen, azonnal miután leültünk. Az első két hajszálvékony burgonyaszeletből állt a közepén egy kevés pestoval és olvasztott mozzarellával. Jó ropogós nagyon finom falat. A másik egy apró fagyi formájú finomság volt avokádó habbal, lazaccal és homárral töltve. A dolgok beindultak.

 

Aperitif:


Két proseccot kóstoltunk egy kaliforniait és egy portugált. Mindkettő finom volt, talán a portugál egy kicsit jobb.

Kenyér:
barna, diós, burgonyás, jacket potato ízű

 

Elképesztő finom kenyereket kaptunk, amit folyamatosan pótoltak a vacsora végéig. Választhattunk sózott vagy sózatlan vaj közül.

Ekkor egy dobozban szarvasgombát hoztak, amit megszagoltattak velünk, méghozzá úgy, hogy a dobozt az orrunk elé dugva nyitották ki, így a szarvasgomba illata az egész fejünket beborította. Már-már szédítő volt. (Ennek ellenére nem változtattunk a menün a szarvasgomba miatt.)

Amuse Bouche:
Cream Cheese Tortellni, back truffle, root vegetable salad, and pumpkin velouté


Egy apró tortellini gyökér zöldségekre helyezve, mellette egészen kevés szarvasgomba,  melyek köré tálaláskor sütőtök krémlevest öntöttek. A leves fantasztikus, ha nem mondják nem is ismertem volna fel, hogy sütőtök. Nem a szokásos édes sütőtök krémleves, egy picit savanykás fanyar, melyet tökéletesen kiegészítenek a gyökérzöldségek és a szarvasgomba naturális ízei és visszafog a krémsajttal töltött tortellini. Felért egy komplett fogással.

1. fogás:
Sauteed Foie Gras, Cabernet Sauvignon vinegar and almond velouté

Hú ezek tényleg nem viccelnek. Az első előétel volt számomra a vacsora egyik csúcspontja. Alapban rajongok a hízott libamájért, de az, amit itt kaptunk túlmegy minden határon. Olyan érzésem volt, hogy a séf aláírt egy szerződést Luciferrel, hogy így tudjon libamájat sütni. Az étel egy tökéletes szelet libamájból, ropogós burgonyából, fényezett bébirépából, Cabernet Sauvignon ecet öntetből és mandula szószból állt. Tökéletes harmónia, az embernek sírni rámad kedve. Ha itt véget ért volna a vacsora, már akkor megérte volna. Rendeléskor egyébként megkérdezték, hogy hidegen, vagy forrón szeretjük-e a libamájat, mert attól függ, hogy milyen fogást kapunk.

2. fogás

Ravioli of lobster, langoustine and salmon with tomato chutney, vinaigrette

Ez a fogás Gordon Ramsay egyik “signature dish”-e. Tíz éve van fent az étlapon még soha nem került le róla. Egy nagyméretű ravioli homárral, scampival és lazaccal töltve, a tetején egy nagyon kevés paradicsom chutneyval és egy egészen kevés vinaigrettel. Nagyon furcsa volt, hogy nincs hozzá bőségesen semmilyen szósz. Picit megijedtem, hogy száraz lesz, de nem. Nagyon finom volt, de igazán csak fogyasztása után pár perccel jöttek meg az ízek. Akkor jöttem rá, hogy mennyire jó is volt ez a fogás. (Szívesem megettem volna belőle még egyet.)

3 fogás

Sea Bass with steamed charlotte potatoes, cucumber, oyster beignet and caviar velouté

Ennél a fogásnál  - a maitre’d javaslatára – lecseréltük a menüben szereplő rombuszhalat a tengeri sügérre. A mesterien tökéletesre sütött hal (ropogós bőr, omlós, széteső hús) mellett uborka, brokkoli és egy nagyon finom falat burgonya hengerecske volt. A hal íze már-már tulságosan domináns volt a fogásban, de a kaviár mártás hál’ Istennek visszarántotta, sőt egy kicsit megcsavarta, amitől nagyon izgalmas lett (meg is ettem az utolsó szemig a kaviárt). Az oyster beignet-re nem emlékszem a fogásból.

4 fogás

Cannon of Cornish lamb with confit shoulder, ratatouille and thyme jus


Hú. A vacsora másik csúcspontja. Cornwalli bárány cannon (nem tudom a húsrész nevét magyarul, de itt el lehet olvasni, miről van szó), konfitált báránylapockával ratatouille-jal és kakukkfüves pecsenyelével. A báránysült állítólag a séf specialitása, ezt el is hiszem. Medium rare-re sütve javasolta, úgy is kértem.. Elképesztő. Fantasztikus zsenge bárányhús, szétolvad a számban, de azért van textúrája, a lapocka - ami bazsalikom ágyon fekszik - pont az ellenkezője Nagyon karakteres íz és széteső állag. A kettő együtt: tökéletes harmónia, melyet a köret a ratatouille-jal töltött apró paprika a sült bébipóré, a ropogós hagymakarikák és a kakukkfüves pecsenyelé csak fokoznak. (A képen nem az én ételem szerepel, hanem barátomé aki mediumra kérte.)

5 fogás

Selection of cheeses from the trolley


Az ötödik fogásnál választani lehetett, hogy pre-dessertet kérünk, vagy válogatunk az étterem “sajt-kocsijáról”. Mi a sajtok mellet döntöttünk. (Miután láttuk a készletet). Rengeteg sajtból választhattunk. Minden típusból egyet, de ha kértünk még kaptunk szó nélkül. Igyekeztünk úgy válogatni, hogy ne legyen kettő ugyanolyan, és így minél többet megkóstolhassunk. A sajthoz 5 féle kekszet, szőlőt, zellert és kenyeret hoztak. Gyakorlatilag olyan mennyiséget melynél kevesebbet eszem egy hétköznapon vacsorára. A sajtok fantasztikusak voltak, bár volt egy két durva ízű amit még egyszer nem választanék. Jól felkészítették ízlelőbimbóinkat a desszertekre.

6. fogás

Mango and passion fruit soup with lychee and coconut

Mangó és maracuja leves licsivel és kókusszal. Ez az egyszerű elnevezés egy “sokkoló” fogást takart. Egy hosszukás pohárban, üvegszívószállal a közepén érkezett a desszert. A pincer azt javasolta, hogy a legaljáról kezdjük el szívni a levest. Az első korty után gyakorlatilag felrobbant a sok íz. A pohár alján ugyanis robbanócukorkát helyeztek el, ami egyből beindult a számban. Nem elég, hogy fantasztikusan finom volt a sok gyümölcs és a pezsgő a fogásban, de ez a plusz más dimenzióba helyezte. 

7.fogás

Bitter chocolate and hazelnut cylinder with ginger mousse and blackcurrant granité

A vacsora legszebb, mégis leggyengébb fogása. Küllemre gyakorlatilag egy műalkotás. Egy gyömbér habbal, kávégranitával és csokoládéhabbal töltött keserű csokoládé henger, fekete ribizli öntettel és tejfagylalttal. A tejfagylalt meglepően finom volt, a háromféle töltelék jól kiegészítette egymást. A csokoládé hengerrel csak ügyetlenkedtünk a végén. (Lehetett volna tarte tatint kérni ehelyett a fogás helyett, de annak a mennyisége megrémisztett minket.)

Petit Fours:
Milk Chocolate Truffle “Tree”

Strawberry Ice Cream and White Chocolate Truffles

Rose Water Turkish Delight

 

Búcsúajándékként kaptunk négyféle bon-bont, amiből három jut csak eszembe. Az első egy ezüst fa volt, melynek “termései” tejcsoki pralinékből álltak. Nagyon finom tömény csoki íz. A második egy szárazjéggel töltött tartályban érkezett. Eperfagylalt fehércsokoládéval bevonva. Hmmmmm. A harmadik, amire emlékszem Turkish delight volt, amiből nem ettem. Nem is értem, hogy lehet megenni.  

 

Mindenképpen kell az étteremről és a szervizről is írnom. Az étterem egy teljesen visszafogott portál mögött húzódik meg. Egészen kicsi kb. 11 asztal van, 44 vendéget tudnak egyszerre leültetni. Gyakorlatilag egy 50 négyzetméteres helyiség. Semmi csicsa. Visszafogott ízléses dekor, teríték. Só, bors nincs az asztalon, de nincs is szükség rá. Pincérből legalább 20 van. Tökéletes harmóniában dolgoznak. Nincs az asztaloknak saját pincére. Folyamatos mozgásban vannak, mindenki azzal az asztallal foglalkozik, ahol éppen van. Érthetetlen, hogy nem ütköznek össze. Elképesztően profik. Minden fogás után letisztítják az asztalt egy speciális eszközzel. Semmit nem visznek el az asztalról tálca nélkül. Egy darab üres poharat sem. Ha nincs náluk tálca, félrehúzzák az asztal szélére, elmennek a tálcáért és viszik. Semmit nem felejtenek el. Mindent észrevesznek, mégsem tolakodóak. ha elfogy a vaj, pótolják, ha elfogy a kenyér pótolják, leiszom a vízből utántöltik, az asztalra teszem a szalvétát újrahatják.

A rendelést mindenkitől a – még a megdöbbentően kedves pincéreknél is kedvesebb – maitre’d veszi fel. Mestere a szakmájának. Azonnal olyan érzésem van, hogy évek óta barátok vagyunk. Francia akcentussal beszél tökéletesen angolul. Humorizál, dicséri a kiejtésünket. Ételeket ajánl, változtatásokat javasol a menüben. Azt mondja, hogy bármit kérhetünk, megoldják. Miután megtudja, hogy magyarok vagyunk, odahívja az egyik pincért, aki szintén magyar. A pincér srác ekkor még kedvesebb lesz (nem úgy, mint annak idején a Plachutta magyar pincére…) Elmeséli, hogy került ide és, hogy három hónap alatt comis pincérből teremfőnök lett és  mennyire kemény a franciákkal (a pincérek 90 %-a francia). Innentől kezdve minden fogás előtt az “Enjoy your food!” helyett a “Jó étvágyat kívánok!" kifejezést halljuk. Amikor nem tudjuk megenni a petit fours-t, kérés nélkül kapunk egy dobozt, hogy elvihessük. Fizetés után szinte kérés nélkül taxit hívnak nekünk.

 

A vacsoránk közel három órán át tartott, de egyáltalán nem tűnt hosszúnak. Búcsúzáskor a pincérek kézfogással köszönnek, a sálamat a maitre’d köti meg. Legszívesebben megölelném.

 

A taxiban a hotel felé azt mondom Lacinak, hogy szerintem innen nincs tovább. Elértünk a csúcsra. Most már meghalhatunk.

 

És az a durva, hogy - egy vacsora után - tényleg így gondolom.

 

116 komment · 2 trackback

Címkék: london gasztro étterem road royal ramsay három gordon michelin csillag hospital


A bejegyzés trackback címe:

https://fatmo.blog.hu/api/trackback/id/tr851026296

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gordon Ramsay... és akitől én tanultam 2009.10.07. 14:53:38

Pár hete véletlen ráakadtam Gordon Ramsay műsorára a Pokol konyhájára (Hell’s Kitchen) a tv-ben. Mióta láttam függővé lettem. Időzítve felveszem az összes adást és ha időm engedi megnézem őket. Állítólag hasonlítok Ramsayre. Állítólag én is ilyen...

Trackback: DjZoNe blogol 2009.03.26. 15:27:00

Egy új célAz előbb olvastam FatMo írását London egyetlen három Michelin csillagos étterméről a Royal Hospital úti Gordon Ramsay étteremről, és a leírás alapján megjött a kedvem hozzá. Azt hiszem a nyári idény alatt nem, de valamikor ősszel meg kellene lát…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horasz · http://horasz.blog.hu 2009.03.26. 12:56:55

hat en most nagyon nagyon irigy vagyok. nem szep dolog tudom, de nekem is ez az egyik almom....

Orulok, hogy valakinek beteljesult.

FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.03.26. 13:24:14

Hello Horasz, ha mész Londonba mindenképp próbálj meg foglalni. Kér hónappal elötte kell, nekem egyből sikerült. Minden elképzelésedet felülmúlja az élmény.

bldo 2009.03.26. 13:53:53

Köszi az ismertetőt, meghozta a kedvem. Félve merem megkérdezni, hogy mit kóstál egy ilyen élmény?

FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.03.26. 13:58:40

Sokba. Nagyon sokba, de megéri. A gordonramsay.com-on pontosan megtudhatod az árakat.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.26. 13:58:46

szép..!

mindig érdekelt, ilyenkor egy vacsora alatt hány asztalnál veszik elő a fotóapparátot? :)
(mert talán nem csak a bloggerek örökítik ezt meg)

És: szabad érdeklődni az anyagiakról..? Csak kb.

FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.03.26. 13:59:57

Több asztalnál is fotóztak.

bldo 2009.03.26. 14:01:49

Egy életre szóló élményért nem sok, majdnem ennyit itthon is simán el lehet költeni olyan helyeken, amik bár jók, de valószínűleg a fasorban sincsenek ezzel.

sixx · http://comment.blog.hu 2009.03.26. 14:04:54

és most kibontom az interfoodos dobozt...és sírok, zokogok. elolvasom inkább még egyszer, lassan. alaposan.

Káposztakukac 2009.03.26. 14:14:12

az a ~120 font/fő egy ilyen élményért bőven megéri szerintem. ennyit pesten is lazán el lehet költeni egy 7 fogásos menüre egy az átlagosnál csak egy picivel jobb helyen. én is nagyon irigylem fatmot, remélem a közeljövőben nekem is sikerül hasonló élményekre szert tenni.

sityu · http://www.sit.yu 2009.03.26. 14:15:57

@sityu: De ez szerintem nem is annyira eget rengető (bár szép summa); tekintve, hogy a világ 10. legjobb éterméről van szó.
Továbbá, hogy nem is egy mekcsiken menüről volt szó.

vörösbegy 2009.03.26. 14:16:18

a hétfogásos menü 12O fontba kerül plusz 8 font a sajttál, ami a mai árfolyamon 41OOO forint per fő, de higgyétek el, egyszer élünk, mondjuk egy szülinapi ajándéknak megéri!!! mindenkinek kívánom, hogy egyszer legyen rá lehetősége...

báró Csekonics 2009.03.26. 14:18:13

Húú - én is irigykedek :-D
Nagyon tetszik - ha legközelebb kijutok, azt hiszem foglalok...

Ja, és végre valaki, aki a 'passionfruit'-ot nem 'passiógyümölcs'-nek fordítja - attól feláll a szőr a hátamon.

vörösbegy 2009.03.26. 14:18:27

a másik csúcs étterem pedig Jamie Oliver étterme, jóval olcsóbb, de minőségben szinte ugyanaz, és egy élmény az is....

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.26. 14:22:39

kb 40e Ft?
ki honnan nézi.
Aki nem sajnálja, annak megéri -
blöcset szóltam :)

tommygun 2009.03.26. 14:25:46

Mielőtt meghalsz, tanuld már meg kezelni a fotosoppot vagy bízd olyanra a fotózást aki ért is hozzá.

skaven 2009.03.26. 14:26:39

most elvonulok sirni, aztan kigondolom hogy mit egyunk ma. :D

nagyon jol hangzanak az etelek, az ar pedig innen lehet hogy huzosnak tunik, de hogy oszinte legyek, sokkal tobbre szamitottam, foleg londoni viszonylatban. ez azert meg nem a megfizethetetlen kategoria.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.26. 14:31:22

De durva, utállak!!!

Az a vicc, hogy 15ezerből ki lehet jutni, szóval szinte csak egy kis "pluszköltség" a vacsora mellé! Köszönöm a beszámolót, elszorult a szívem! A gyomromról már nem is beszélve...

sixx · http://comment.blog.hu 2009.03.26. 14:32:39

@tommygun: neked egészen pontosan mi bajod is van?

ekat 2009.03.26. 14:33:06

Jaj, FatMo, én is mindjárt sírva fakadok.:-) Na, talán egyszer... Üdv, Caipi

gerasz 2009.03.26. 14:35:18

Miért jelenik meg mindenhol egy fotós gyökér?

D.Dody 2009.03.26. 14:40:33

Istenem....csorog a nyálam wazze....kell nekem diéta közben ilyen cikkeket elolvasni....:)

Ájszinkszó 2009.03.26. 14:50:39

@FatMo: 120 font az miért "Sok. Nagyon sok."?
Egy kommersz gagyi tucat pub food ami jellemzi angliát 15-20 font és én azt nulla értékűnek tekintem, szerintem akár havonta egy 120 fontos gasztronómiai élményt ki lehet bírni...

Locke 2009.03.26. 14:50:54

Ez a leírás felért egy kisebb gyilkossággal...köszi!

☉ ☾ 2009.03.26. 14:52:39

Azóta nem is ettél, meg fogsz most halni?

mestska · http://cities.blog.hu 2009.03.26. 14:52:48

120 font a menü ára, ott van a hivatkozott oldalon.

dr poljakov 2009.03.26. 14:57:29

Ez klassz lehetett. Borokból többfélét is ittam volna, különösen a vége felé (sajt, desszert), de leginkább minden fogáshoz mást.

OFF
A nyitólapod sokkal jobban rendben lesz, ha a posztot valaho elvágod az elején. Így nem kilóméteres, izzadságszagú. Segítek is, legfeljebb kimoderálod. Szerkesztés közben kattints a forrás nézetre, és ahol el akarod vágni a bejegyzést, tedd be ezt:

vilnius 2009.03.26. 14:58:26

Én is sokkal többre számítottam árban. Ahhoz képest, hogy egy fish & chips egy utolsó pub-ban is belekerül 10-20 fontba, meg hogy Pesten néha egy-két kávéért kérik el azt a 40 ezer Ft-tot a szerencsétlen turistáktól :)

Jó volt a beszámoló nagyon, köszi

dr poljakov 2009.03.26. 14:58:39

Ezt az idióta megjelenítőt! Kinyírta, amit akartam mutatni. Szóval ez kell, szóközök nélkül:
< ! - - more - - >

consigliere 2009.03.26. 15:01:29

én is csak irigykedem.. egyszer majd megnézzük..
sokkal drágábbnak gondoltam, ez az élmény többet is megérne, na persze nekünk ki is kell menni hozzá..
gratulálok jó írás

Gigalamer 2009.03.26. 15:02:22

A kedvenc TV szakácsom, de eddig eszembe se jutott megnézni a weboldalait.
Részemről iszonyat respect a pasinak, márcsak azért is, mert Szepsy mester is ott van a borlistáján.

komiszborisz 2009.03.26. 15:03:15

ennyi pénzt ilyen csodára elkölteni nem vétek.persze irigyellek,de mindig reménykedem.
egyébként felhivom mindenki figyelmét,hogy jamie-nél magyar a recepcios,sue(ejtsd ahogy irom)aki pont gordontol igazolt át(ha nagyon jofej vagy,és nem tolakodo,még lehet,hogy oda is tud segiteni asztalfoglalással).

Elektro (törölt) 2009.03.26. 15:03:33

Ez tényleg nagyon ott lehetett... És egy kis javítás: valahol ezt írod: medium rare-re sütve. Helyesen: medium raw. A rare ugyanis azt jelenti, hogy ritka, a raw meg nyers.

dfactor 2009.03.26. 15:04:50

A héten már ettem egy jó kis disznósajtot...:D

Aggie 2009.03.26. 15:05:38

Aki sokallja, de szeretne egy ilyen helyre egyszer beulni, annak javaslom, hogy menjen delben, legjobb szerdan, csutortokon - akkor biztosan kevesebben vannak. Valami hasonlot Ł40 korul ki lehet hozni.

tommygun 2009.03.26. 15:05:44

@sixx: Az a bajom hogy igénytelenek a képek. Nyilván nem várja el senki hogy albumba való profi ételfotókat készítsenek, de legalább ezt a gennysárga árnyalatot ki kellett volna javítani a képeken (ami kb 0,5 másodpercig tart).

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2009.03.26. 15:10:24

Tuti sznob vagyok, de azt hittem drágább volt a vacsora, mint az utazás.

Ennyiért érdekel engem is :)))

flimo13 2009.03.26. 15:12:50

@Elektro: egyik első angolleckémen megtanultam, hogy angolok a steaket rare, medium, vagy well done eszik.

Aggie 2009.03.26. 15:13:07

@Elektro:
A rare masodik jelentese a rovid igeig sutott, belul meg piros hus. Olyan, hogy medium raw, nincs.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.03.26. 15:15:15

@Elektro: olyan jó volna, ha tudnád is, hogy miről beszélsz, és nem az 5. osztályos 200 szavas angol szószedet mellől írogatnál...
@tommygun: baromira elsiklasz a lényeg mellett. Kit érdekel a WB ilyen élménybeszámoló mellett?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.03.26. 15:15:24

nem halt meg, de a blog bezár, ha már egyszer "nincs tovább"
mert ha esik a színvonal, minek jöjjünk még ide? :)

Winston Smith 2009.03.26. 15:19:37

Ez a Michelinesdi nekem nem jön be.

Tavaly amikor Londonban voltam pár napot, a helyi kollégák csupa Michelin-csillaggal dekorált méregdrága étterembe hurcolásztak. (Bár nem háromcsillagosak voltak.)

Jó kajákat kaptunk, de nem voltam tőlük hasraesve, hogy hűazannya. Magyarországon is eszek ilyen finomakat.

Persze lehet, hogy én vagyok az igénytelen. Meg mondjuk engem soha nem tudott érdekelni, hogy valami ilyen vagy olyan elismerésekkel rendelkezik, úgyhogy minden sznobnak kötelező isteníteni az illető dolgot, a többi hasonlót meg lenézni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.26. 15:19:50

@Elektro: jujj, komolyan, minek "javítasz", ha azt se tudod, miről van szó?

Rebelde 2009.03.26. 15:20:12

juj ez nagyon jól hagzik:))
és hogy ilyen kedvesek az szivetmelengető, itthonról nézve meg pláne:)

carlo74 2009.03.26. 15:22:06

értem a PS hsz-t.
ha már félszázezret költesz egy vacsira, amit fotózol, akkor szánj 8 percet arra, h rendbetedd a képet. erre gondol. és sztem igaza van.

tucatnev 2009.03.26. 15:23:24

tommygun bazeg, akkor ne olvasd ezt a blogot, vagy tiltsd le a képeket, vagy tudom is én. hihetetlen, hogy képes vagy beugatni ilyenért. Ha legalább burzsujoznál egyet, vagy afrikábanmegéheznekeznél, vagy valami, de hogy gyertyafénynél / enyhe megvilágításnál fotózott és ez neked így fájjon, hogy kioktatod a bloggert... ...írjál jobbat.

"tommygun 0 bejegyzést írt és 254 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

Annyira jó volt ez a bejegyzés, hogy egy kicsit én is ott voltam az étteremben. Erre ilyeneken kezdesz pufogni...

galicius 2009.03.26. 15:30:05

Vazze,ezért nagyon irigyellek Benneteket.Most ünnepélyesen megfogadom,hogy,ha addig élek is,elmegyek és végig eszem az étlapot.Ugye azért azt tudjátok,hogy ezekben az éttermekben minden friss.Nincs másnapos zöldség,meg hús,meg semmi.Minden friss,természetes és qrva jó.Az italokról nem szóltál.Ja és a számla vége mit mutatott?

tommygun 2009.03.26. 15:32:24

@Rékuc: Ha már valaki illusztrálja a blogját, miért nem csinálja meg rendesen? Minél jobb a beszámoló, annál nagyobb gáz ha gagyi képeket raknak fel mellé.

camparisoda 2009.03.26. 15:34:32

Sose gondoltam, hogy mint egykori gumigyári alkalmazottnak (ma Michlen), ilyen élményben lehet részem - virtuálisan.
Az ízkölteményeket ugye, szinte lehetetlen élethűen elképzelni, de a többi nagyon ott van!
Köszönöm az élményt :)

rossgeller 2009.03.26. 15:34:47

en is irigyellek de nem ugy, hogy azt kivanom, h csinald vissza az egeszet :) oszinten grat es tenyleg nagyon jo a leiras is, remelem mindannyian eljutunk egyszer (ha mast nem, Salzburg kozelebb van).
ES A KEPEK SZEPEK :)

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2009.03.26. 15:35:30

Most én marhára irigyellek titeket..
Tényleg!

A55ho1e 2009.03.26. 15:36:28

Prágában olcsóbban meg lehet úszni, csak nem szabad előtte bebaszcsizni a Fekete Ökörben :-)

Missing Link 2009.03.26. 15:37:20

fantasztikus lehet a hely, és a megfogalmazást is nagyon élveztem, gratula! az árról: én kb a háromszorosára gondoltam.

vincent vega? 2009.03.26. 15:38:39

mennyire előre kell asztalt foglalni?

galicius 2009.03.26. 15:43:11

És autóra 235/35R17-es gumit lehet itt venni.Természetesen Michelin-t

Tojglius 2009.03.26. 15:43:56

Jó élmény lehetett, nem vagyok egy kajafétis, de szeretek jókat enni, tudok is itthon... de nehéz... nagyon...

Itthon a maligán és a philippe a belga az a két hely ami - nagyon alulról, de - közelítheti ezt az élményt...

Tény, hogy nem voltam még mislejncsillagos étteremben, de ezután a kettő után már van valami fogalmam arról, hogy miről szólhat és miért nem kapja meg ezt itthon egyetlen sznobpuccos ócskaság sem...

Ilyen gasztronómiai élményt sajnos a legjobb szándékkal se tudnak nyújtani itthon... sem az objektív sem a szubjektív feltételek nincsenek meg hozzá! (nincsenek megfelelő alapanyagok, képzett állandó személyzet, tőke, fogyasztói igény amiből fennt is lehetne tartani stbstb)

Persze minek a minőségre menni ha abból is meg lehet élni, hogy drágán adjuk, és puccos neveken nevezzük a kajákat... a sok sznob meg fizet és boldogan meséli, hogy együtt ehetett valami jelentéktelen magyar celebbel...

UFF

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.26. 15:49:49

@tommygun: csak? Mert ez nem egy "profi" blog? Mert ehhez van kedve? Mi a fenének rugózol már ennyit ezen?

tyberius 2009.03.26. 15:58:14

@tommygun: Az ember nem újságíró, hanem blogger. Nem fizeti érte a blog.hu, és az éttermek sem hívják meg, hanem kőkeményen fizet az élményért és a szabadidejéből áldoz arra, hogy megoszthassa velünk. Szóval kötekedj nyugodtan, hogy miért nem áldozott többet a szabadidejéből, hiszen neked aztán igazán minden jogod beleszólni mások életébe.

Egyébként pedig lehetnél egy kis empátiával is. Egy kajafetisisztáról beszélünk, aki éppen élete kulináris élményében részesült, amikor ezeket a képeket csinálta. Szerinted mennyire volt képes a fotózásra koncentrálni? :)

tommygun 2009.03.26. 15:58:48

@Before: Ki a fasz rugózik? Megjegyeztem hogy szarok a képek, ennyi.

tyberius 2009.03.26. 16:01:03

FatMo: köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt az élményt. Ne hallgass a kötekedőkre, nekem valszeg még képek nélkül is kicsordult volna a nyál a számból, hát még így :D Én is feliratkozom azok közé, akik ennek nyomán döntötték el, hogy egy életem, egy halálom, egyszer eljutok egy ilyen étterembe (talán pont ebbe, mivel tervezem Londont meglátogatni)...

Tojglius 2009.03.26. 16:04:53

@tommygun: nem megjegyezted, hanem lefikáztad, hogy mé nem tud fotosoppolni... ne finomíts utólag... :D :D

igen, az a fotó tényleg "gyenge"... és akkor mivan? ez egy fotósblog? nem... a képekről írt? nem... szakújságíró? nem...

Persze ettől még Téged zavarhat... max nem ilyen stílusban kéne leírni...

mesekukac 2009.03.26. 16:07:18

Szintén tudom ajánlani a L'Atelier de Joel Robuchon-t (Covent Garden), igaz, hogy "csak" 2*-os... Kb. 2 éve voltunk ott (egy Chelsea meccs előestéjén) két barátommal. 9 fogásos "Petit Menu Découverte" a fentiekhez hasonló csodálatos kompozíciókkal, szenzációs borokkal... ha jól emlékszem, 90 font/fő volt...

Fideszes 2009.03.26. 16:08:03

biztos én vagyok az elmaradott, de ennyit sosem adnék egy kajálásért.
nagyanyám főztjénél úgysem finomabb :)

randomburvi 2009.03.26. 16:09:32

@komiszborisz:
Jamie-nél is majdnem ennyi egy vacsi Londonban, és szintén hónapokkal hetekkel előre kellett bejelentkezni. Én attól nem voltam elájulva, nemcsak a vacsitól, de a kiszolgálástól sem.

tommygun 2009.03.26. 16:18:00

@Tojglius: igen, mert HA MÁR valaki a blogját a saját képeivel illusztrálja, legyen már annyira igényes magával és az olvasóival szemben hogy rászánja azt a pár másodpercet amit a fotókra rá kell szánni. Kivéve ha valaki úgy gondolkodik hogy amatőr vagyok, ergo olyan szart adok ki a kezemből amit akarok. Ez simán csak igényesség kérdése, nem profizmusé.
Egyébként ugyanez elmondható a helyesírásra is, amivel a szerzőnek szintjén akadnak problémái. Gondolom egy "nem profi" blogban nyilván az elválasztó jelekre és az összetett szavakra vonatkozó szabályokat is el lehet hanyagolni, hiszen ez nem helyesírási blog. ugye?

mesekukac 2009.03.26. 16:21:08

Az általam nagyrabecsült Bock Bisztró séf Bíró Lajos azt mondja a mai Figyelőben, hogy "ha tartják a színvonalat, a Costes egy év múlva Michelin-csillagos lehet." Hajrá!

fourgee 2009.03.26. 16:24:44

FatMo: Azt hittem, hogy legalább 200 font volt a "beharangozás" alapján. :) Egyébként egy finom hamburgerért, ami csak szimpla bar food, azért is elkérnek 15-20 fontot, így a 120 nem is olyan sok. Tényleg, a borravaló az ilyen helyen hogyan megy?

báró Csekonics: a maracuja meg spanyol, meg portugál szó, mennyivel jobb spanyolra vagy portugálra fordítva használni? :)))

szamárfül/murci: ne azt nézd hogy 40 ezer forint és itthon mennyit keresnek az emberek, hanem azt nézd hogy 120 font és egy tanári fizetés 3000 font, egy buszvezetői meg bruttó 2000. Az ilyen árakat soha nem szabad egy az egyben átszámolni. Bár gyanítom, hogyha nálunk is lenne egy ilyen étterem, akkor fontban kifejezve 120 felett lenne a kaja... Amíg kint éltem, a 2 kilós nádcukrot 700 forintnyi fontért vettem, itthon meg a fél kilós több mint 500...

Elektro: ezt benézted, mert a raw szót maximum a raw meat-re használják, máshol nem. Azt meg nem eszik meg :). Van rare, medium rare és well done.

Ha valaki well done-t kér, akkor azt megcsinálják, de általában ki szoktak rajta akadni az angolok.
Egyszer rábeszéltek hogy egyek kacsamellet úgy, ahogy ők szokták. A gyomrom kifordult, amikor belevágtam és kifolyt a kacsa vére... Utána ők lettek rosszul, amikor bevágtam a grill alá befejezni.
:))))

Ja, a 15-20 fontos hamburgerhez még annyit, hogy abban a hús 10 oz tömegű (ounces vagy micsoda), ami 28 deka. Egy olyan elfogyasztása után érdemes bemenni a mekibe és kérni egy Big Mac-et, aztán el lehet gondolkodni azon hogy mitől is big... :)

Egyébként menüből ki lehet hagyni a szarvasgombát? Elvből nem eszem meg, mivel nem láttam/olvastam olyan Michelin csillagos étteremről még soha, amiben ne lett volna szarvasgomba. Mintha az is egy feltétele lenne a csillagnak...

KopaszMercis 2009.03.26. 16:25:47

@Elektro:
pfff raw vs rare

gratulalok

KopaszMercis 2009.03.26. 16:28:44

Legjobb cimboram a nyaron nosul es imadja az ilyesdolgot.. lehet megkapja tolem hogy 4-esben csak ezert ellatogatunk Londonba!

Jo otletnek tunik, bar van egy ket fogas amitol en behanynek, de valahogy majd legyurom.

KopaszMercis 2009.03.26. 16:31:36

@fourgee:
rare medium rare medium medium well well done es charcoal kategoriakat ismerek en

Tojglius 2009.03.26. 16:33:37

@tommygun: Indíts blogot, csináld jobban... kispadról focizni... azt én is tudok...

(most csak akkor égek be, ha már van blogod és tényleg "igényesebb" :D)

mesekukac 2009.03.26. 16:35:29

a charcoal baromi egészséges lehet... szenesre sült... ilyet még nem hallottam, de nem is rendelnék...

zala 2009.03.26. 16:37:10

nagyon tetszett a poszt, élvezettel olvastam. a képek viszont valóban büntetnek. annyit viszont szerintem nem ér a dolog, hogy itt veszekedjetek rajta.
Fatmo, ha nincs időd, kedved, hozzáértésed javítani a képeket, de mégis szeretnéd rendbetenni a témát, akkor szívesen megcsinálom, mitegy köszönetképp az színes, élvezetes leírásért. ha érdekel, elég egy 'igen, légyszi' ide válaszként.

elmoro 2009.03.26. 16:38:55

benéztem én is a foxtrotba - persze csak innen - és azt láttam, hogy ha nem zabálok végig hét fogást, csak mondjuk 3-4-et, és a drága mezőnyből, ha lehet a legdrágábbakat alapul véve, két személyre, plusz egy 30 fontos üveg bor megáll 38 ezer (forint) alatt. na, azt egy itthoni sznop helyen is meg lehet ütni, sőt. csak nem (biztos), hogy ennyire jó. szóval szerintem a foxtrot olcsó. mert ha valami gagyi helyen egy rágós ótvarért plusz pia kifizetem ennek a felét, az kidobott pénz, na az sok, akkor drága volt. meg nemtom, néztétek-e a claridge's-t, gondolom az a ramsay flotta nívósabb helye, mert - (és ez is remek) láthatóan lefedi egy nagyváros szükségletét a büfétől a puccparádéig - ott azért már erősebben fog a cerka, de még mindig érthető és az ár-érték arány miatt tolerálható is. Ja, beleszámoltam a gratuity-t is :)

mesekukac 2009.03.26. 16:48:31

@elmoro: Például, legutóbb Csalogány 26: vacsora 4 főre + aperitif + borok + jatt, közel 70eFt volt (220 font)

elmoro 2009.03.26. 16:53:27

nem sznop, sznob! bocsánat

andythehun 2009.03.26. 17:00:01

Csak a pontossag kedveert van olyan is hogy medium to rare es van olyan is hogy medium to well.Legalabbis nalunk.Pedig nekunk meg csillagunk sincs..:(
A menu nagyon jol hangzik-nekem kicsit sok a desszert benne(en a sajtokat is ide veszem),de ez legyen az en bajom-.
Jo neked hogy kiprobalhattad!

Gerardus A. Lodewijk 2009.03.26. 17:02:17

"Seven courses for £120.00" plusz 8 a sajtokért, ráadásul "A discretionary 12.5% gratuity will be added to your bill." Ez eddig 144, és ha esetleg ivott még valamit a szerző aperitifen és a vége felé futólag említett vízen kívül, az sem volt ingyen.

Annyit azért hozzátennék, hogy - csillagok ide, minden elképzelhetőnél kiválóbb minőség oda - erre a 120+8+12,5% árazásra a legnagyobb jóindulattal sem tudok mást mondani, mint hogy sz_rrágók. Sokkal elegánsabb lenne, ha őszintén és egyenesen vállalnák, hogy 144 font az ára (vagy 135 és +9 a sajt).

KopaszMercis 2009.03.26. 17:07:29

@mesekukac:
ez vicc volt csak a tobbi kategoria letezik

@andythehun:
man leirtam

piszok alfréd 2009.03.26. 17:08:10

hát én elég sokat voltam londonban,ezért vitatkoznék néhány adattal.buszsofőr barátom 1000 fontot kap és nem 2000-et.egy mekis hamburger 3-5 font,az utcán egy quarter pounded hambi szintén 4 körül,de az finom is.egy steakhouse-ban 18 font körül isteni steaket kapni,amit el nem cserélnék erre a menüre,de ízlések és pofonok...ha olcsón és jót akarok enni,akkor bemegyek a "halal"nevű kis libanoni éttermek valamelyikébe és 8-10 fontért isteni arab kajákkal halálra eszem magam...nekem a kis luxus falatkák méregdrágán sznoboknak nem jön be,de ez is ízlés no meg pénztárca dolga.nekem 120 font inkább plusz 4 napi szállás a hyde park mellett egy tök jó kis családi panzióban...

mesekukac 2009.03.26. 17:13:22

@KopaszMercis: :-)) akkor még első kategóriának beírhattad volna, hogy "bloody rare"

jog-ász 2009.03.26. 17:13:56

ha a marhát, bárányt és tengeri kütyüket nem szeretem, tudnak ajánlani valami menüt nekem is?:)
biztos életem egyik nagy élménye lenne.

2009.03.26. 17:20:08

Hú, ez biztos nagyon jó volt. Gratula!

indapasssucks 2009.03.26. 17:25:05

Jól nyomjátok, respect.
Személy szerint én mindíg sokkot kapok, ha nem elég nagy, amit elém raknak, de ez persze hülyeség, és inkább pszichés :)

dzsedi 2009.03.26. 17:26:42

a hét legjobb kajája, a Pötyös utcai mertónál lévő hamburgeres dupla husos különlegessége volt. ezt úgy kell elképzelni hogy egy hamburger zsömle á-lá pék, háromba van szeletelve teletúrva két nagy hússal ami kicsit éppenhogy egy lehelettnyit mócsingos, sátáni hogy mennyire lehet érezni benne hogy húsból van (nem úgy mint a mekis), és tele van toszva ubival, szerintem érdemes rá utazást szervezni a hármas metró vonalán könnyen megközelíthető :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.26. 17:30:22

@KopaszMercis: pedig még van a "blue" is... a "charcoal" viszont "hivatalosan" nem kategória.

Viner Spicli 2009.03.26. 17:32:29

Parádés beszámoló!!! A sok fikagéppel nem kell törődni, meg azokkal sem, akik fikázzák a gasztronómiát, mint művészetet. Fogalmuk sincs hány órát töltenek ezek az emberek a tűzhely mellett és mennyi tanulás van a tudás mögött. Gordonnak még a "fákkolás" is megengedett.
Ajánlom még a Fat Duck meglátogatását. Mister Heston Blumenthal

Káposztakukac 2009.03.26. 17:34:16

@piszok alfréd: aki ilyen étterembe megy, az nem családi panzióban száll meg...;)

FayeFaye 2009.03.26. 17:39:48

Bar egyikhez sem volt szrencsem, de allitolag London legjobb etterme Heston Blumenthal The Fat Duck-ja - az emlitett listan a masodik...persze barmelyiknek orulnek Bp-en.:)

Horasz · http://horasz.blog.hu 2009.03.26. 17:41:05

@Before: eeeegen, ezen a rare vs raw ellenteten elegge felhuztam a szemoldokom, aztan bele se gondolva mekorra hulyeseg vallat vontam, hogy "biztos jobban tudja". Aze vegiggondolva mar izzadok tole....tudjuk be gondatlansagom a szoros hataridokbol kovetkezo stressznek.

H-

csavargo 2009.03.26. 17:43:11

Kopaszmercis:

a nyáron van az esküvőm és szeretem az ilyen dolgokat.
Remélem én vagyok az a haverod akit meglepsz :))))

KopaszMercis 2009.03.26. 17:49:40

@mesekukac:
bele de sajnos nem jutott eszembe pedig kurva jo..

mondjuk a csattanot a vegere erdemes hagyni, keves vicc kezdodik rogton azzal :)

@Before:
Mijaza blue

@csavargo:
Hat en is remelem, mert akkor ezexrint orulnel neki :)

dr28bor 2009.03.26. 18:22:26

Kár, hogy nincs szó a borokról és annak választékáról és kiszolgálásáról!!!!!!!!

punimanó 2009.03.26. 18:24:07

Nemigazán szoktan kajás blogokat olvasni, mert csak zabálhatnékom támad tőle, de ezt muszáj volt. Mondjuk talán 4x nem lett volna muszáj elolvasnom... egyszóval - király és én is akarok ilyet, és mérhetetlenül irigy vagyok :)

punimanó 2009.03.26. 18:25:38

Jaja, a borokról jöhetett volna valami. Melyik kajához milyen passzolt, ehhez tök süket vagyok, úgyhogy érdekelt volna.

piszok alfréd 2009.03.26. 18:46:16

@Káposztakukac: idegenvezetőként elég sok nívós szállodát és éttermet megjártam,de az én habitusomhoz sokkal közelebb áll a családias hangulat és a házias ételek.ennek ellenére bárhol is jártam,minden helyi kaját végigettem a krokodiltól a szöcskéig.hogy hol laksz,az nem csak pénzkérdés,évente egyszer kempingezünk is moto gp ürügyén és olyan motorok tömege áll a kempingben,amiből kijönne 2 világkörüli utazás luxusszállodában.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.26. 19:14:21

@KopaszMercis: blue gyakorlatilag nyers, csak kicsit átlangyosítják. 100-120°F között blue (kb 38-49°C) utána rare.

Bambano 2009.03.26. 19:18:20

@vörösbegy: meg a repjegy oda-vissza :)

Kisvárosi Fojtogató 2009.03.26. 19:36:08

Tök véletlen vetődtem ide, de nagyon jó volt olvasni, végre egy írás, ami nem az én leszek a leglazább srác (csaj, nem tudom melyik vagy) modorában készült. Holnap sajtos tészta lesz a menüm, küldjek fotót?

Fekete Pákó 2009.03.26. 19:45:40

Szép-szép, de a lángost a Hold utcai piacon vagy a debrecenit az Újpest-központ megállónál lévő hentesnél nem übereli, az tuti.

baliquez 2009.03.26. 20:23:36

Ahh, bagatell. Ha van otthon elektronyos hőfokszabályzós vízfürdőd sous-videhez, szalamandered, pár sütőlapod és tucatnyi szószos-serpenyőd meg egy szalamandered és teljes hidegkonyhai apparátoda desszerthez (pacojet inkluzive) akkor már elég közel vagy ahhoz hogy csak a világ legjobb minőségű alapanyagait kelljen egyszerre frissen otthon tartani, és ha a barátaid is csillagos szakácsok nem csak te, akkor simán megtervezhettek ilyen menüsort akár pár hét alatt. :)

Részemről a St. Johns (disznóságok világbajnokai), az után még képes lennék megenni a saját főztömet. A Ramsays túl magas léc.

baliquez 2009.03.26. 20:27:24

@Viner Spicli: Mr. Heston "We are not worthy" Blumenthal. Szanaszét borultam a tökéletesség keresése című sorozatában amikor a verybest pekingi kacsát próbálta megoldani. Elképesztően jó. Tecsőn asszem fent van.

hubcsi 2009.03.27. 10:29:21

sziasztok. ez az etteremelmeny nem volt draga, az ottani viszonylatban kulonosen nem. rettenetes ara van az olyan minosegu alapanyagoknak, amikbol ilyen eteleket lehet alkotni. Tudom, mert babelista vagyok.

nagyon orulok, hogy vegre megerto emberekre akadtam egy magyar blogon.

jol enni, elni, boldognak lenni, nincs is jobb.

az elet rovid es zerintem tenyleg csak a jo elmenyekre fogunk emlekezni a vegen, ugyhogy en szisztematikusan ezeket gyujtom.

Azert az egyik kommenthez annyit mondanek, hogy a Jamie Oliver etterme messze van ettol, de nem is ez akar lenni. Az egy mas es maga nemeben nemes otlet. Hibas etelt ettem ott, de igyekeztek korrigalni es ez a fontos, hozzallas. "Keves" penzert nem kell ezt varni, mert nem lehet megvaloitani.
Lehet jot, de az nem ez.

malacful 2009.03.27. 18:35:50

hello Fat Mo,
ez nagy post megint, te vagy az egyetlen elvezheto profi gasztro-elmeny-amator-muvesz-ujsagiro. Na jo ezt eltuloztam. De tenyleg, a profik erthetetlenul irnak, nyakatekert hulye stilusban, az amatorok meg nem adjak vissza az elmenyt, te eltalalod a kozeputat. Az etteremkalauzoknak teged kene utaztatni, teszteltetni.
Kiesik a szemem, nem tudom mi a baj a fenykepekkel. Eteleket latok rajta. Nem food and wine ujsag cimlapfoto egyik se de egyik se a food and wine cimlapja csak illusztracio. Ezek hulyek.

Arie135i 2009.12.21. 13:41:01

Hello FatMo, nyáron szerencsém volt 4 hasonló étteremben enni: San Sebastian, Spanyolország: Arzak és Akelare (az egyik 3 a másik 2 michelin csillag), rómában az Il Pagliacio (3 csillag) , hollandiában pedig az Oude Sluiys, Zwolléban (3 csillag). szerintem mind kivétel nélkül különlegesebb volt a fent leírtaknál. ha időd, utazásaid engedik van még hová menni :)

rmcf001 2011.07.28. 22:17:44

Tényleg igaz,hogy csak öltönyben lehet bemenni? Csak érdekel mert Londonban vagyok és szívesen elmennék.
süti beállítások módosítása