FatMo Blogja

Ez a blog elsősorban az engem érdeklő dolgokkal - legfőképp gasztronómiával - foglalkozik. Néha aztán szóba kerülnek egyéb dolgok is, úgymint utazás, zene, stb. Szevasztok!

Friss topikok

Hányan olvasnak most?

Honnan olvasnak most?

2009.06.06. 09:24 FatMo

Felsőfokon olaszul - A Fausto's

Másodszor vacsoráztam a Fausto’s-ban. Már az első alkalommal is nagy élmény volt, de a mostani látogatásom teljesen meggyőzött arról, hogy ez az étterem benne van a hazai Top 5-ben. Első látogatásomon előételnek kacsamellet rendeltem, főételnek bárányt (egy picit túlsötötték), desszertnek pedig mandula parfét kértem. Mind a három nagyon finom volt, de mégis azt éreztem, hogy nem a séf főz a konyhában.

 

Másodszor sikerült tökéletes fogásokat választanom, gyakorlatilag katartikus élmény(ek)ben volt részem.

Talán egyetlen dolgot hiányoltam az étlapról. Nincsen tasting menü. Abból a tudásból amit a séf birtokol sokat lehetne kihozni egy 6-8 fogásos menüsorban, amely fogásról fogásra varázsolja el mindjobban a vendéget.

 

A következőket ettük a Fausto’s-ban:

 

Kenyér:
Szárított paradicsomos ciabatta, vékony ropogós lapkenyér, fekete lapkenyér és barna kenyér.
Négyféle kenyeret kaptunk. Szárított paradicsomosat (ez volt a legjobb), egy vékony ropogós lapkenyeret (mellyel már a Muranoban is találkoztam), annak egy fekete színű változatát és egy barna – talán diós – kenyeret. Apró adag fűszeres vajkrémet is kaptunk hozzá. Nagyon finom, jól esett volna belőle egy picit több. A kenyereket a vacsora végéig folyamatosan pótolták.

 

Amuse bouche:

Füstölt kardhal ricotta túróval
Az üdvözlő falat zseniális volt. A hal tökéletes, a rikotta szintén. A díszítésnek szánt balzsamecet pedig klasszis. Kitöröltem a tányéromat.

 

Előétel:

Burrata sajt spenótkrémmel, saurisi sonka (Tengeri sügér carpaccio)

Két előételt rendeltem, mind a kettő a tradicionális olasz ételek között szerepelt. Az első választásom a Burrata sajtra esett. Az utóbbi időben egyre többet olvastam erről a sajtról (Itt, itt és itt), mindenképpen szerettem volna megkóstolni. Mivel azt írták több cikkben, hogy a pármai sonka a legjobb kisérője ezért rendeltem hozzá egy adag saurisi sonkát is, amely olyan, mint a pármai, csak enyhén füstölt. Egy tányéron érkezett a két fogás. A Burrata tényleg zseniális. Olyan lágy krémet rejt a belseje, hogy majdnem elolvadtam. A hozzá adott spenótkrém, mintha a testvére lett volna. Tényleg úgy van ahogy sok helyen írták, aki egyszer eszik ilyet annak a mozzarella már nem elég. A fogás másik fele a sonka, mely megváltoztatta picit az ízlésemet. Új kedvenc sonkám van. Gyakorlatilag elolvadt a számban, jobb, mint bármelyik pármai, illetve iberico amit valaha ettem. A két előétel együtt: katarzis (és ez még csak az első!) A sajtot még most sem tudom kiverni a fejemből, azóta is arra vágyom.
Vacsorapartnernőm a napi ajánlatból rendelt tengeri sügér carpacciot, amire azt mondta egy kicsit nyers, de hát ez szokása a carpaccionak.

Tészta:
Vargánya gombával töltött ravioli kakukkfüves vaddisznóraguval (illetve vargánya szósszal)

Ebben az étteremben a tésztával nem viccelnek. Nem szeretnék folyamatosan nagy szavakat használni, de én még soha nem ettem ilyen finom raviolit. A könnyű vargánya tölteléket jól kiegyensúlyozta az inkább pörkölt jellegű vaddisznóragu, ezen kívül valami tejszínes mártás is volt az ételen, ami tökéletessé tette a fogást Partnernőm vargánya mártással kérte a fogást, melybe annyi vargányagomba szeletet raktak, hogy csak azzal jól lehetett volna lakni.

 

Főétel:

Szarvas gerinc lencsével és rozmaringos szósszal és gesztenyés rikotta gnocchi sütőtökkrémmel és szarvasgombával

 

 

Én kértem a szarvast. Nem tudom miért, de nem mertem medium rare-re kérni, csak mediumra, ami egy picit el is rontotta. A hús nagyon finom viszont egy picit rágós volt, ami medium rare-en nem lett volna. A köretnek adott lencse nagyon finom volt, egyáltalán nem nehéz. Ez a vacsorám leggyengébb pontja, de még ez is olyan minőség, hogy ritkán eszik az ember ilyet Magyarországon.

 

 

Partnernőm rendelte a gnocchit. Hál’ Istennek alig tudta megenni, annyira tele volt. Már első alkalommal is rendelte valamelyikünk ezt, akkor is nagyon ízlett, de most miután megkóstoltam abbahagytam a szarvast és inkább azt ettem. A fogás katartikus. Aki elmegy a Fausto’s-ba ilyet mindenképpen rendeljen. A gnocchi lágy egyáltalán nem olyan, mint a nehéz krumplis változata, a sütőtökkrém selymesen körbeöleli a tésztát és a szarvasgomba…tényleg nem tudok mit mondani. Egyértelműen a vacsora csúcspontja. Semmilyen húsételre nem cserélném le (mondjuk nem is én rendeltem).

Sorbet:

Menta és lime

Egy nagyon finom sorbet érkezett a ház ajándékaként. Jégkása jellegéből adódóan gyorsan megittam (mind a kettőt én). Remekül felfrissített és megcsillantotta a reményt, hogy pár perc múlva képes leszek desszertet enni.

 

Desszert:
Mandulás panna cotta erdei gyümölcs krémmel
Szintén a ház ajándéka. Amikor desszertet szerettünk volna rendelni a pincér azt javasolta ne tegyük, mert a cukrász már készíti a meglepetést a konyhában. Ez a édesség nem szerepelt az étlapon, ha ott van biztosan ezt rendeltem volna. A lágy panna cottában jólesően ropogtak a mandula darabok. Természetesen valódi vaníliával pöttyöket láttam a desszertben, ami Magyarországon egyáltalán nem természetes. A desszert tetején erdei gyümölcs krém feküdt, mely saványkásságával finoman enyhítette a panna cotta édességét. Ezzel a fogással tökéletes kerek egésszé vált a vacsoránk.

 

A szerviz világszínvonalú. A pincérek gyakorlatilag michelin csillagos színvonalon dolgoztak (mondom ezt külföldi tapasztalatok alapján). A miénk kedvesen ajánlotta az ételeket, amikor látta, hogy nehéz a választás, leszedésnél beszélgetett velünk, érdeklődött a véleményünkről mégse volt tolakodó. A teríték, az evőeszközök, a poharak mind-mind tökéletesek. Talán amit hiányoltam, hogy a morzsát nem takarították le az asztalról fogások között, de ez csak csomó a kákán.

 

A tulajdonos - Fausto Di Vora - egyébként abszolút jelen volt az étteremben. Minket is ő köszöntött egy kedves bona serával. Többször láttuk feltűnni még az este folyamán.

Mindenképpen szeretném leírni a vacsora utolsó mozzanatát. A számlára rászámolták a szerviz díjat, mi mégis adtunk borravalót. Pincérünk pár perccel a fizetés után  - amit még soha, sehol nem tapasztaltam - visszahozta, hogy a számlában benne van a szervízdíj és tegyem el a visszajárót.

 

Nem tettem és igazam volt.

5 komment

Címkék: olasz gasztro étterem sonka faustos burrata saurisi


A bejegyzés trackback címe:

https://fatmo.blog.hu/api/trackback/id/tr181166927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kristian Kalle-t keresem a lakásbérlés szédelgőt 2009.06.10. 07:05:21

essunk tul a nehezen, mennyibe kerult?
Persze nem az lenyeg : )

FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.06.10. 13:33:02

Nem szoktam leírni az árakat. Az étterem honlapján megnézheted.
süti beállítások módosítása