Az étteremben elköltött vacsoráim után általában várok pár hetet, mielőtt megírom az élményeimet. Most nem tudom ezt megtenni. A tegnapi vacsorám szinte minden elemében rossz volt, bizonyos ételek a fogyaszthatatlanság határát súrolták. Ki kell írnom magamból!
A Múzeum Étteremben jártunk és a következőket fogyasztottuk:
Már az aperitifnél gyanakodnom kellett volna. Egy Kir Royalt kértem. A pezsgőben nem volt szinte semmi buborék…
Kenyér:
A kenyér minősége viszonylag jó volt (foszlós bél, ropogós héj), leszámítva azt, hogy jéghidegen érkezett. A hozzá adott fűszervaj közepes és meleg. Túl nagy élményt nem jelentett.
1 fogás:
Múzeum ízelítő (Tokajiban érlelt hízott libamáj, portóis fügével, mazsolás blinivel, Őrségi kecskesajt céklával sütve, almás diós sásával)
Itt még azt hittem minden rendben lesz. Az előételek kifejezetten gusztusosak voltak. Az enyémen volt egy szép szelet libamájpástétom, egy pár szelet carpaccio, ugyanannyi mangalica sonka, hagymalekvár és saláta. Minden jó minőségű, de ezekkel nem nagyon lehet mellélőni. A pástétom krémes és gazdag ízű. A mangalica sonka olyan, amire számítottam. A carpaccio viszont – annak ellenére, hogy jól nézett ki – sajnos nagyon fagyos volt. Ettől szinte minden ízét elvesztette, talán egy picit korábban kellett volna kivenni a fagyasztóból… A Tokajiban érlelt hízott libamáj szinte tökéletes volt, talán a blini lehetett volna egy kicsit puhább.
A kecskesajt és a cékla kifejezetten ízletes volt, a sajt erőteljes ízével harmonizált a cékla földessége.
És ekkor elindultunk lefelé:
2. fogás
Szarvasgombás-zelleres burgonyakrémelves bacon chipsszel
Ennél a levesnél én jobbat főzök. Talán annyi előnye volt, hogy nem volt túl tejszínezve. Az ízében sem a zellert sem a szarvasgombát nem lehetett érezni. Szarvasgomba nem is volt benne, csak egy kevés szarvasgomba olaj úszott a tetején. A mellé adott bacon chips olcsó, bolti, gyorspácolt bacon-ből készült. Brrr.
3. fogás
Bőrén sült fogasderék rákkal, tejszínes vargányamártással, kapros burgonyapürével. Baby zöldségekkel (Libamáj vilmoskörtével, almával sütve, zelleres burgonyával és öregbalzsam emulzióval, Kacsatrió káposztás tésztafelfújttal, Merlot mártással és gyömbéres-sütőtökpürével)
A főételeink katasztrofálisak voltak. Az én tányéromon semmi finom dolgot nem találtam. A fogas sós volt és száraz. A halkés nem is vitte. A rák rágós és hűtő ízű. A vargánya valami szörnyű konzerv lehetett és még csak nem is pirították le rendesen, pedig ennek a gombának csak úgy jön ki az íze. A baby zöldségek elnevezés egy pár cukorborsót, egy sárgarépát és egy brokkolit takart. Inkább voltak fiatal felnőtt, mint bébi korúak. Semmiféle élményt nem jelentett az elfogyasztásuk (na jó a borsó ropogott). A fogás mélypontja a kapros burgonyapüré volt. Ez a romlottság határait súrolta. Egyáltalán nem volt se kapor, se krumpli íze, csak avas vajat és sót éreztem, amikor megkóstoltam. Ez a fogás még egy olcsó kifőzdének is szégyenére válna.
A libamáj volt még a legjobb a három főételünk közül. Három szelet szép májat raktak a tányérra, ezeknek meglehetősen hullámzó volt a minősége, de legalább az egyik tökéletes volt. A körte kemény, a zelleres burgonya ugyanaz volt, amitől majdnem rosszul lettem.
A kacsatrió egyetlen igazán értékelhető eleme a mell volt. A pecsenye kacsamáj semmi különös, a comb száraz, a Merlot mártás viszont nagyon rossz volt. A köreteket nem kóstoltam.
4. fogás
Citrus fagylalt.
Amikor kiválasztottam ezt az éttermet, elolvastam egy interjút az új séffel. Ebben azt mondja, hogy mennyire jó, hogy házi fagylaltokat tudnak felszolgálni. Mi ezen felbuzdulva – mivel annyira „jóllaktunk” - az egyik desszert alkotóelemeként szereplő citrus fagylaltból kértünk egy gombócot. Vártam, hogy valami narancsos, lime-os, grapefruitos csodát kapunk. Hát nem. Egy gombóc bolti citrom sorbet volt a citrus fagylalt. Nincs kommentár.
A szerviz nem volt különösebben se jó se rossz (a számlára felszámított szervizdíj ismeretében megerőltethették volna magukat). Döbbenetes élmény volt ez a vacsora, nem kevés pénzért még a közepesnél is rosszabb ételeket kaptunk. Hármunk közül ketten is rosszul lettünk az éjszaka folyamán.
A Múzeum egy legendás étterem. Annak idején, a csúcson Bíró Lajos irányította, de tudtommal az őt követő séf – Nemesné Nagy Barbara - sem hozott szégyent rá. Az új konyhafőnök (leírom a nevét: Müncz Gábor) nem nyújt túl sokat, pedig az általa összeállított étlap kifejezetten izgalmas. Az is lehet, hogy nem volt bent, vagy csak rossz napja volt, de sajnos ebben az étteremben sem az alapanyagokat, sem a vendégeket nem tisztelik.
Márpedig ez főbenjáró bűn.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nephin 2009.12.21. 13:39:35
Hozzá Szóló 2009.12.21. 13:53:33
escéhá 2009.12.21. 14:03:21
Ez a cikk nekem maga az örömmámor, képzeletben táncot járok a sznobok által kihányt rókanyomokon. Barátiam, egyetek rendes, igazi ételeket! Van középút!
Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2009.12.21. 14:14:06
ninimimi 2009.12.21. 14:17:15
A házasságom szerencsére sokkal jobban sikerült, mint amit ez a katasztrofális hely sugallt.
Egyébként engem elszomorít, hogy 20 évvel a diktatúra után - ami egy elvet, és tökéletes gyakorlatot is csinált abból, hogy "vendéglátás" nem is létezik - még mindig itt tartunk. Talán azok miatt is, akiket úgy elvakít az irigység, hogy ilyeneket írnak:
"Ez a cikk nekem maga az örömmámor, képzeletben táncot járok a sznobok által kihányt rókanyomokon."
gonosztojás (törölt) 2009.12.21. 14:24:01
lehet ettől volt a rosszullét?
Amúgy meg köll' nektek ilyen puccos szarodákba járni..
Kis fáradtsággal egy hónap alatt fel lehet térképezni Bp-en, milyen ételfajtáért melyik kevésbé sznob étterembe érdemes járni..
Réka · http://blog.rekafoto.com/ 2009.12.21. 14:33:18
escéhá 2009.12.21. 14:39:30
Aztán elrontod ezzel, hogy én irigykednék. Irigykedik a tököm. :-) Úgy megvendégelném e poszt íróját is legszívesebben, hogy milyen egy igazi falusi kakastöke pörkölt igazi kakas igazi tökéből, igazi búzából őrölt és igazi falusi tojással készült nokedlivel, amely le van öntve kóbor kutyák által lehugyozott friss kaporral és aludtejjel.
És ne feledjük el, hogy nem egy magasztaló cikket rántok a porba, hanem egy megfelelő kritikát kezelek a helyén.
eloszto · http://eloszto.hu 2009.12.21. 14:46:08
Viszont ha 20 másodpercenként villogna a vakuval valami hülye a szomszéd asztalnál, hát hamar kérném a számlát. (Nem, a hülyének nem szólnék, mert úgy se értené meg)
Môžeš mi pomôct'? 2009.12.21. 14:46:36
tompus 2009.12.21. 14:48:04
Réka · http://blog.rekafoto.com/ 2009.12.21. 14:58:53
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.12.21. 15:00:41
escéhá 2009.12.21. 15:11:33
Nem lehetne inkább főzni, mint nézni? Mindenki beljebb lenne. Jó, a menzásnénik ugyanúgy főznének, de nem lennének frusztrált háziasszonyok (tudom, nincsenek), akik nem létező alapanyagokból próbálnának valamit csinálni. :-( Az nem kulinária, hogy Magyarországon két helyen beszerezhető kurva drága alapanyagokból csinálunk ehetetlen szarokat. Kinek? Hová? Miért?
Szóval ettől senki nem lakik jól. Én már azzal is beérném, ha egyetlen sörözőben nem a csapolt sörök mennyiségével és a sörpult hosszával mérnék a minőséget, hanem beszereznének egy embert, aki TUD sört csapolni. A borokról meg még nem is szóltam.
escéhá 2009.12.21. 15:15:27
Nick Leeson 2009.12.21. 15:23:29
Régen amikor még tényleg csodának számított egy mobil, akkor még valóban arcozásnak számított.
Most, hogy már a hajléktalannak is van, nem értem miért gond.
Én nagydarab embere vagyok, az éttermi székek többsége nyomja az oldalamon a telefont. Tehát már kényelmi szempontból is jobb ha nem rajtam van hanem az asztalon.
Másrészt meg, kaja közben sokkal egyszerűbb felvenni az asztalon, mint nyúkálni érte, esetleg kajás kézzel összekenni magunkat.
Lámpaoltó 2009.12.21. 15:28:12
autosdolgok · http://autos.dolgok.com 2009.12.21. 15:35:06
Réka · http://blog.rekafoto.com/ 2009.12.21. 15:35:13
Ezen kívül az éttermi vacsorának van egy olyan hangulata - legalábbis a számomra -, hogy egy kicsit ünnepi, hangulatos, meghitt, amikor arra figyelek, akivel épp étkezem, és nem a cimbitől beeső sms-eket vizslatom.
'Másrészt meg, kaja közben sokkal egyszerűbb felvenni az asztalon, mint nyúkálni érte, esetleg kajás kézzel összekenni magunkat.'
A legnagyobb illetlenségek egyikének tartom, ha vacsora közben a társamnak nincs kikapcsolva/némára állítva a telefonja, és még fel is veszi, ha csörög! De látom, ebben nagyon nem egy véleményen vagyunk, ez nem is érdemel további vitát.
Parasite 2009.12.21. 15:47:24
Ó ez csak a Tomi 2009.12.21. 16:05:45
2009.12.21. 16:10:06
2009.12.21. 16:11:29
dex.ion 2009.12.21. 16:18:03
2009.12.21. 16:22:42
Minden új üzemeltetővel vizsgát tetetnék hogy hozza-e a színvonalat, ha nem , nincs NEVES ÉTTEREM és ezt a Városgazdáknak lenne a dolga.
Réka · http://blog.rekafoto.com/ 2009.12.21. 16:22:50
Én csak arra volnék kíváncsi, hogy FatMo ezekután szó nélkül kifizette a számlát? Vagy volt, amit visszaküldtél és azt nem számították fel? Mert a leírás alapján sok olyan botrányos dolog is volt, amiért nem kellene fizetni, már csak azért sem, nehogy azt higgyék, hogy ez így nagyon jó és megtartandó...
dex.ion 2009.12.21. 16:24:22
de még csak munkavacsora sem kell ehhez. ennyi erővel ne vedd fel soha a telefonodat, ha éppen vki beszél hozzád...a bacik meg az asztalt sem kerül ki, nyugi.
2009.12.21. 16:29:29
@dex.ion: azért a munkavacsora egész más, mintha az ember elmegy jó társasággal/párral kajálni egy jót, ha én éttermi kajálásra gondolok, a munkavacsora még véletlen sem jut eszembe, az ugyanis inkább munka, mint vacsora, így inkább a munkahelyi szabályok/illem alá esik, mint az éttermi alá.
Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2009.12.21. 16:31:48
Réka · http://blog.rekafoto.com/ 2009.12.21. 16:31:54
dex.ion 2009.12.21. 16:37:45
Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2009.12.21. 16:38:23
Hozzá Szóló 2009.12.21. 16:41:09
Disznóhere
Fincsi, mi? :)
dex.ion 2009.12.21. 16:41:51
személyeskedés pedig akkor lett volna, ha vmilyen tulajdonságaidat kritizáltam volna, vagy elküldtelek volna a fenébe, de ilyen nem történt, pusztán a hozzászólásaid rám tett hatását írtam le.
Réka · http://blog.rekafoto.com/ 2009.12.21. 16:46:21
(Egyébként abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy valóban nem kell sok munkavacsorán részt vennem, mivel a munkaidőm általában már délután végetér, az estéimet pedig szeretteim körében tölthetem.)
peterslounge 2009.12.21. 16:47:23
Gogol 2009.12.21. 16:51:52
dex.ion 2009.12.21. 16:55:19
és ha ez így van, akkor valóban szerencsés helyzetben vagy.
Vonatosi Márió · http://konzervatorium.blog.hu 2009.12.21. 16:55:24
Vonatosi Márió · http://konzervatorium.blog.hu 2009.12.21. 16:56:33
Vonatosi Márió · http://konzervatorium.blog.hu 2009.12.21. 16:58:20
Még szép :)
dex.ion 2009.12.21. 17:01:49
ettől még persze igaz, h ha megteheti, miért ne tegye meg, csak fel kell rá készülni, h nem csupa francia séfnövendék fog lelkesen bólogatni a szerzőnek.
bibus 2009.12.21. 17:14:29
Kaumatzi 2009.12.21. 17:22:30
dex.ion 2009.12.21. 17:26:30
Kaumatzi 2009.12.21. 17:29:45
dex.ion 2009.12.21. 17:37:04
Kaumatzi 2009.12.21. 17:44:17
dex.ion 2009.12.21. 17:47:26
bubastis2 2009.12.21. 17:56:05
dex.ion 2009.12.21. 17:59:51
dativus 2009.12.21. 18:13:45
escéhá 2009.12.21. 19:41:30
Elmegyek most innen, s ha néha visszatalálok, az nem direkt lesz. Ugyanekkor: a magam taoista módján szomorúnak tartom, hogy akkor kezdünk beszélni valamiről, amikor az már nincs. A rengeteg főzőműsor-show-tévécsatorna-könyv nem tehet semmit, amikor egy hétköznapi ember egy k...urva padlizsánt/petrezselymet/tejfölt/karajt nem tud megvenni. Ha van rá pénze, akkor sem, mert NINCS!
Ezt mikor írja meg bármelyik blog, hogy nincs KENYÉR. Nincs ZSEMLE. Nincs TEJ! Nincs BOR! 37 éves vagyok én még kipróbáltam, ettem-ittam mindegyikből. Ismertem, akik készítették... Ha szigorúan veszem VIZ-et sem ittam már nagyon régóta...
A mindenséggel mérd magad.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.21. 20:48:10
bona fide 2009.12.22. 00:25:46
FatMo megjegyzései nem kritikusak, hanem rosszindulatúak. Feltételezéseket tényeknek állít be, és nyilvánvalóan jó adag előítélet diktálja mondanivalóját.
Persze ettől még elképzelhető, hogy valóban voltak hibák az ételekben.
Egyébként második olvasásra a kritika mennyisége és a finnyás megjegyzések, valamint a szenzációhajhász cím nem állnak arányban egymással.
Ennyi felvetés után mindenképpen újra meg kell próbálni a Múzeum főztjét!
(Ja, és ma tökfőzeléket ettem a céges menzán...)
jenga 2009.12.25. 03:19:44
Ulrike Meinhof 2010.01.02. 11:40:27
Csak így tovább! A Coelho fanatikerek meg húzzanak vissza a fanclubba...
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2010.01.05. 16:16:16
Nehéz volt megemésztenem a libamájas főfogásnál, hogy a fotó nem azután készült, hogy egy laza mozdulattal összekeverte az illető..:O
Ocsmányul oda van csak b@szva minden.. :O
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2010.01.06. 08:42:30
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.31. 23:19:43
A fenti tányérokhoz annyit fűznék, hogy némelyiken már fotóról is látszik, hogy gázos a beltartalom (az agyonsütött fogas mellett mit keres a rák és vargányamártás, tiszta szerencse, hogy pizzaszeletet nem szervíroztak mellé). A tálalás is néhol az (pl. a második és harmadik főétel összegányált és túlburjánzó elemeit mintha a hajléktalanoknak szánták volna).
Elég szomorú, ha a DG portálon szimpatikusan nyilatkozó séf ennyire képes ennyi pénzért, vagy nélküle ezt produkálták a kollégái.
mokkaczuka 2010.02.14. 17:24:18
Rohad ez az egész világ, basszátok meg.