Nagyon sokat vártam ettől a vacsorától. Egyrészt az étterem híre, másrészt az új séf személye miatt. Minden képzeletemet felülmúlta az élmény, egyelőre nem találom a megfelelő jelzőt ami leírhatná az élményt.
Négyen mentünk az Enoteca Corsoba (ex Susogóba). Hárman közülünk a degusztációs menüt választottuk a hozzá illő borokkal, illetve a társaság negyedik tagja az á la carte étlapról rendelt egy főételt és desszertet (más kérdés, hogy nem csak ennyit evett).
Welcome drinknek Andreas Ebner Borzongását kaptuk. Könnyű gyöngyözőbor, ami tökéletesen megalapozta a vacsora hangulatát.
Helyi sütésű kenyeret és fagyos sózott francia vajat kaptunk elsőként. Hibátlan volt. Itt mindenképpen szeretném megjegyezni, hogy ez volt az első étterem, ahol egyáltalán nem spóroltak a kenyérrel. Folyamatosan 2 szelet volt mindannyiunk előtt, ha valaki esetleg megevett egyet azonnal pótolták.
Amuse bouche-nak Libamáj-terrinet kaptunk zöldborsó habbal töltött tökkel és balzsamecet redukcióval. A zöldborsóhab könnyű és légies volt mégis olyan intenzív ízzel rendelkezett, hogy a libamáj gyakorlatilag eltörpült mellette. A balzsamecet redukció 3 apró pöttyként jelent meg a tányéron és tűnt el villámgyorsan.
Számomra az előétel volt a menü legmerészebb fogása. Szarvas carpaccio és borjúmirigy ananász befőttel és ropogóssal. Soha nem ettem még borjúbrízt és nem is terveztem egy darabig. Az a fajta étel amire - véleményem szerint - fel kell készülni. Nos, ha így van elkészítve akkor nem kell. A nyers szarvas és a vajpuhára főzött borjúbríz pont egyszerre olvad szét a szájban, az ananászbefőtt és a ropogós még jobban kiemeli ezt a puhaságot. A szarvason egyáltalán nem érezni a nyersességet, tényleg annyira puha, hogy szétfoszlik, ha hozzáérek az evőseszközzel. A fogáshoz Andreas Ebner Pinot Noirját kapjuk, elképesztően gyümölcsös már-már könnyű bor, tökéletesen passzol a fogáshoz. A társaság negyedik tagja nem rendelt ugyan előételt, de a séf küldött neki meglepetésből. Lazactatárra emlékszem a tányérról.
Mi jöhet ezután? A leves. Mégpedig fácán erőleves kacsazúzával. Egy forró tökéletes átlátszó erőleves benne egy omlósra főzött zúzával. Nem gondoltam volna, hogy valaha fogok ilyen puha zúzát enni. Sajnos nem mondták el, hogy milyen eljárással készült a zúza, pedig nagyon érdekelne. Nem emlékszem a bor pontos nevére amit ehhez a fogáshoz kaptunk. Egy fűszeres már-már félédes fehérbor volt, tökéletes társ a zuzához.
Pihentetőfogásként grapefruit sorbetet kaptunk, nyakonöntve a már ismert Borzongással (kell vennem egy-két üveggel). Izlelőbimbóinkat tökéletesen felkészítette a főfogásra, de milyen főfogásra!
Rombuszhal és libamáj kapros cukkini főzelékkel, párolt zöldségekkel. Picit féltem ettől a fogástól, hogy a libamáj, hogy fog együttműködni a hallal, de félelmem alaptalan volt. Miután foie gras junkie vagyok teljesen elvarázsolt ez a fogás. Ezt könnyű halat és a tökéletesre sütött hízott libamájat egyhamar nem fogom elfelejteni. Ahogy a köretnek adott egészen friss és ropogós zöldségeket (2 percet töltöttek csak a forró vízben és utána átforgatták vajban) sem. A kapros cukkíni főzelék és a fogást beborító hab is fontos része volt a fogásnak. A hozzáadott Monarchia Chardonnay Battonage csak emelte a fogás fényét. Az asztalra érkezett másik fogás egy sült kacsamell volt, gesztenyével és puliszkával. A kacsamell nagyon jólnézett ki Hold-O-Mat-ban sütötték 50 fokon, majd kérget sütöttek rá. Már picit megbántam, hogy nem kóstoltam meg, de nem akartam megkavarni a menüm harmóniáját.
A menüt egy fehércsokoládé hab zárta le kiwivel és házi ostyával, mellette egy kis vanilliaöntettel. Elöször azt hittem, hogy fagylaltot kapunk ezért nagyon meglepő volt az első falat. Tömény csokoládé íz és olvadós puhaság. Mellette a ropogós kiwi és az ostya kiválóan ellensúlyozta a hab puhaságát. A fogás mellé kapott bor volt számomra a menü legfinomabb bora. Egy Ebner féle Cirfandlit kaptunk, ami miután egy picit kiengedett a pohárban olyan elképesztő illatok és ízek szabadultak fel a pohárból, hogy talán egy kicsit a desszert ízet is elnyomták. A másik desszert ami érkezett egy kéksajt felfújt volt szilva fagylalttal. Nagyon izgalmasan hangzik és úgy is nézett ki. Kár, hogy nem ez a desszert tartozott a menühöz, na de nem akarok telhetetlen lenni...
Mindenképpen meg kell említeni a tökéletes szervízt is. Egyáltalán nem feszélyező, mégis figyelmes. Az asztalokon sóörlők álltak, melyekben Maldoni-só ( vagy talán Fleur de Sel) volt, ami azért jelez egy színvonalat.
Felülmúlhatatlanul harmónikus estét töltöttünk el az Enoteca Corsoban. Egy tökéletes menüt ehettünk (tökéletes borokkal), melyet egy lángelme - Molnár Gábor - állított össze, aki előtt hatalmas sikerek állnak még.
Boldogok lehetnek a pécsiek, hogy ilyen étterem van a városukban.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Zsuzsa · http://habolondneszeddle.blogspot.com/ 2008.11.02. 20:52:57
Zittra 2008.11.02. 21:09:57
Valaki a sok közül 2008.11.02. 22:08:27
Horasz · http://horasz.blog.hu 2008.11.02. 22:10:11
10 eve par honapot laktam pecsen. Ideje ujra feleleveniteni az emlekeket, meglatogatni regi ismerosoket.
H.
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2008.11.02. 22:35:14
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2008.11.02. 22:36:42
Hát hozzád képest csak kazsuál vagyok, de azért lelkes. A blogodat és az Index wow-os fórumot rendszeresen olvasom egyébként. Üdv itt! :)
2008.11.02. 22:47:20
brewboy · http://serfozo.blog.hu 2008.11.02. 22:48:06
ha tényleg szereted a libamájat, akkor legközelebb plz írd helyesen: foie gras.
söröscsávó
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2008.11.02. 22:50:16
ng 2008.11.02. 22:55:28
TPZ 2008.11.02. 22:55:57
wan2bee 2008.11.02. 22:57:10
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2008.11.02. 22:58:34
TPZ 2008.11.02. 23:03:54
tt 2008.11.02. 23:09:56
tomcsi71 · http://tomcsi71 2008.11.02. 23:31:30
pingvin 2008.11.02. 23:50:26
nick: 2008.11.03. 00:09:14
erre jó a get off :-P
kotkoda 2008.11.03. 00:10:25
És nehéz olyan ételek árát a minimálbérhez igazítani, amelyeknél az alapanyagok beszerzési költsége is igen magas. Akinek nincs rá pénze, nem megy oda, ennyire egyszerű.
Mellesleg hétköznap a bisztró részlegben a lencsefőzelék isteni pörköltszafttal 690 forint, ugyanarról a konyháról. Nem egy 50 forintos kacsamáj terrine, de azért talán érdemes kipróbálni:)
Balázs1983 2008.11.03. 07:49:34
kisdarab állat 2008.11.03. 08:22:41
whollosi · http://www.pecsiborozo.hu 2008.11.03. 08:33:51
nem, az a Trafik. Az Enoteca, és a földszinti Bisto Zona a Színház téren van.
Ha így bejött Ebner és az Enoteca, még ezt is ajánlom figyelmedbe:
www.pecsiborozo.hu/blog/ebner_es_a_kacsamaj-magnum
Dr Hátrányos Eleonóra 2008.11.03. 08:38:10
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2008.11.03. 08:38:13
NaP · http://nagyek.blog.hu 2008.11.03. 08:52:20
magyarországonnincsjóétterem 2008.11.03. 09:14:16
be voltál pityókázva barátom, ha eléd tesznek egy mekis hambit leöntve valami "egzotikus" szósszal azt is megdicsérted volna :)))
12 egy menüért borokkal elméletileg nem sok, hacsak nem minimál bérért nyomod a szalag mellett. Bár a monarchia borokról inkább nem nyilatkoznék :DDD
Magyarországon nincs jó étterem.
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2008.11.03. 09:18:39
Caipi 2008.11.03. 18:54:24
bár jópár ételt nem szeretek a felsoroltakból, azért csak csorog a nyálam... az ár (főleg a Costes-hez képest :-D) nem tűnik vészesnek, és ha azt mondod, hogy mégcsak feszélyező sem volt fent (pedig képen nekem igencsak annak tűnt), akkor igencsak ott kellett volna ennünk múltkor a lenti (na persze csak a nagy elváráshoz mért) csalódás helyett...
t 2008.11.03. 20:00:42
whollosi · http://www.pecsiborozo.hu 2008.11.04. 10:21:49
Jó néhány étterem van (biza Pécsett is), amelyek pofátlanul lehúzósak. És közben minősíthetetlenek. És két-három rántotthúsozás, cigánypecsenyézés helyett érdemesebb az Enotécás étkezésre félretenni.
Restspy · http://www.etteremkritika.com 2008.11.07. 11:18:08
zsommand 2010.02.14. 20:47:46
Mi pár hónapja voltunk ott, és hasonlóan jókat tudok mondani a helyről. Én még kiemelném a marokkói tésztába töltött véreshurkát.
Az ár az élményhez viszonyítva teljesen baráti. Ki kell próbálni!