FatMo Blogja

Ez a blog elsősorban az engem érdeklő dolgokkal - legfőképp gasztronómiával - foglalkozik. Néha aztán szóba kerülnek egyéb dolgok is, úgymint utazás, zene, stb. Szevasztok!

Friss topikok

Hányan olvasnak most?

Honnan olvasnak most?

2009.09.25. 11:37 FatMo

Rögtönzött búcsú meglepetésekkel - Odette's, London

Londoni utunk búcsúvacsorájához Alain Ducasse éttermébe foglaltam asztalt. Ezt végül lemondtam egyrészt a rengeteg pozitív értékelés mellett olvasott viszonylag sok negatív kritika, másrészt az extrém magas árak miatt. (Gyakorlatilag drágább az étterem, mint a három csillagos Gordon Ramsay.) Az utolsó pillanatig úgy volt, hogy búcsúvacsora nélkül hagyjuk el Londont, márpedig ezután a gastro túra után ezzel nem tudtam volna megbékélni. Végül elkezdtem hívogatni a barátibb áru londoni éttermeket, melyeket régóta szerettem volna kipróbálni. Zafferano - tele, Locanda Locatelli -tele, Arbutus - tele. Nem könnyű Londonban foglalás nélkül vacsorázni egy jót.

Ekkor jutott eszembe Bryn Williams.

Ő egy 32 éves wales-i tehetség (illetve géniusz - mondom ezt azután, hogy ettem a főztjéből). Marco Pierre White kezei között kezdte a szakmát, majd a Le Gavroche sous chefje lett, végül a Galvin at the Windows vált munkahelyévé, mígnem 2006-ban megnyerte Great British Menu sorozat első szériájában a halfogás elkészítésére kiírt versenyt, melyet II. Erzsébet 80. születésnapi vacsoráján tálalt fel (erről az ételről később még lesz szó).

 

 

Nem sokkal ezután megvette az Odette's nevű - nem túl jó - Regents parkhoz közeli éttermet, melyet teljesen átalakított (legalábbis menü szempontból). Csillaga nincs, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan lesz.

Mikor az utolsó pillanatban felhívtam őket, egy francia akcentussal beszélő hang azt válaszolta, hogy szeretettel várnak bennünket, ami azért volt jó hír, mert az utazás egyik legjobb vacsoráját költhettük el a helyen.

 

Hosszas gondolkodás után nem a roppant vonzó tasting menüt választottuk, inkább az A La Carte étlapról rendeltünk. A következőket fogyasztottuk.

 

Kenyér

 

 

Kétféle friss, meleg kenyeret kaptunk. Az egyik egy fűszeres tekercs volt, a másik egy zsömle szerűség. A vaj jó minőségű, a kenyerekkel együtt méltó volt a helyhez mindkettő.

 

Amuse Bouche

Gazpacho

 

 

Az Odette's egy klasszikus fine dining étterem, szóval kaptunk ilyet. Egy kávéspohárban érkezett a hideg leves. Tetején olivaolaj és bazsalikom. Szerintem inkább paradicsomleves volt, mint gazpacho, én legalábbis csak a paradicsomot éreztem ki az apró fogásból. Jó indítás.

 

 

1. fogás
Pig's head and black pudding terrine, sauce gribiche, watercress, toasted sourdough ( Field mushroom soup with truffle cream)

 

 

Szeretem a vért. Véreshurkát rendeltem malacfejjel. Egy gusztusos pástétom formájában dolgozták fel a két hozzávalót. Mellette egy jó adag gribiche mártás, rajta egy pár vizitorma, fellette egy kupac rántott finomság, amiről nem tudom, hogy mi volt. (Sertés ínre tippelek, mert picit ruganyos állaga volt. Egyébként a fogás elnevezésében sem említik meg.) Az előétel tökéletes. Borzongatóan finom és harmonikus volt a terrine. Egyáltalán nem érződött, hogy a sertés olcsóbb részeiből készült. A malacfej és a hurka is erős, mégis teljesen más ízű volt. Ennek ellenére passzoltak egymáshoz. A gribiche mártás (leginkább a remoulade-hoz tudnám hasonlítani, annál talán egy picit karakteresebb) és a vizitorma picit tompította az erős ízeket, de pont a megfelelő mértékben. A rántott "valamit" a pástétom után ettem, hogy ne keveredjenek az ízek. Mind a kettő annyira karakteres volt, hogy így jobbnak találtam. Az első a fogásból is kiderült, hogy ennek a fiatalembernek hatalmas tudás van a birtokában.

 

Másik előételünk egy leves volt. Mezei csiperke leves szarvasgombás tejszínhabbal. Habkönnyű leves, aminek ízét elképesztően gazdagította a szarvasgombás hab.

 

2. fogás
Pan fried turbot, braised ox tail, cockles & samphire (Roasted breast of chicken, mashed potatoes, artichokes, young vegetables & truffle dressing)

 

A díjnyertes fogás. El is hiszem, hogy ezzel megnyerte a versenyt. Egy nagyon összetett, rafinált, kifinomult és elképesztően finom ételt kaptam. A tányért a hatalmas, tökéletesre sütött rombuszhal uralta. Mellette vaj puhára braisingelt ökörfarok, apró szívkagylók társaságában. Köretnek tengeri köményt (erről azt hittem valami különleges spárga fajta) és egyéb ropogós zöldségeket kaptam. Annyira megfontolt az egész, hogy azt gondolnám egy több évtizednyi tapasztalattal rendelkező séf állította össze. Nem hittem volna, hogy hal és hús ennyire összeillhet. Mindkettő omlott, az ökörfarok gazdag íze nem nyomta el a hal ízét, az apró kagylók - méretüknek köszönhetően - nem szóltak bele a nagyok dolgába, mégis jelen voltak. A tengeri kömény sós és ropogós, a zöldségekkel együtt textúrájukkal kiegyenlítették a rengeteg omlósságot. A tányér nagy részét valami hab borította, de ez inkább a látványt dobta fel az ízek alakulását nem módosította. Ezért az egy fogásért megérte volna kimenni Londonba.

 

Másik főfogásunk egy grillezett csirkemell volt krumplipürével. Ez a snassz elnevezés egy újabb remekművet rejtett. A csirkének olyan íze volt, mintha nem is csirke lenne, hanem valami nem létező állat. Puha, szaftos szelet hús volt, ropogós bőrrel, kiegyenlített textúrákkal. (Egyetlen helyen ettem ilyen finom csirkét, a fertőrákosi Ráspiban, de erről majd pár posttal később).

A tányéron egy egészen apró adag krumplipüré volt a köret (az ezen a szinten megszokott habszerű finomság), amiből hoztak még egy jó adagot egy másik edényben. A köret másik része íncsiklandó bébi zöldségekből állt, melyet szarvasgombás öntettel locsolt meg a séf (inkább meleg salátára hasonlított, mint köretre). Bryn Williams egy sült csirke + krumplipüré párosból fine dining fogást varázsolt.

 

Pre dessert

 


Ahogy említettem klasszikus fine dining étterem az Odette's, úgyhogy pre desszert is járt a vacsorához. Egy apró pohárban savanykás krémet kaptunk tetején pillekönnyű eperhabbal. Frissítő falatok, melyek előkészítették nyelvünket a desszertekre.

 

3. fogás
Caramel créme brulée, dried apple and apple sorbet, (Strawberry cheesecake, ginger bread crumbs, fresh strawberries)

 

Az Odette's-ben a desszerteket sem hanyagolják el. Karamelles créme brulée-t rendeltem, mellé egy elképesztő alma íz orgiával. A brulée olyan volt, amilyennek lennie kell (a sütőformából kivették, ilyet még nem láttam). A teteje ropogott, maga a krém egy karamelles-vanilliás csoda volt. A mellé kapott alma variációk felrobbantották a fogást. Friss almát (de milyen almát!), alma sorbet-t, szárított almát és még valami almaízű ropogós golyót is kaptam.

 A másik desszert epres sajttorta volt, gyömbér kenyér (ez olyan, mintha a mézes puszedli és a mézeskalács keresztezése lenne) ropogóssal és friss eperrel. Látványra gyönyörű volt az édesség, de én ostoba nem kóstoltam meg. Állítólag minden morzsája nagyon finom volt. Nem hiába eper nagyhatalom Anglia.

 

 

Az étterem roppant hangulatos. Olyan volt, mintha egy angol ház nappalijában vacsoráztunk volna. Az egész nagyon pici, mégsem zsúfolt. A személyzet kedves és profi (a francia akcentussal beszélő pincér a keresztnevemen üdvözölt érkezésünkkor). A pincében van egy bár, ahol egészen más ételeket kínálnak. Semmilyen csomót nem találok a kákán. Az Odette's séfje szenvedéllyel főz, ételei katartikusak. Mindenkinek ajánlom, aki Londonba látogat.

Ki merem jelenteni, hogy Bryn Williams egy géniusz. A Michelin helyében gyorsan "megdobnám" egy csillaggal, mert pár év múlva hármat kell majd adni neki

9 komment

Címkék: london gasztro étterem williams vacsora odettes bryn


A bejegyzés trackback címe:

https://fatmo.blog.hu/api/trackback/id/tr71406058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

All_in_one 2009.09.25. 12:52:41

Milyen a hely árszintje?

FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.09.25. 12:58:00

@All_in_one: Előételek és desszertek 10 font körül, főételek 20 font körül vannak. A 7 fogásos tasting menü 60, a háromfogásos ebéd menü 16 font.

Loop · http://www.autostat.hu/ujdonsagok 2009.09.25. 14:37:38

aztarohadt. ez a poszt igencsak meggyőző volt... annyira nem is embertelen drága, nem?

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.25. 14:41:40

Azért jó ez a poszt, mert nem a gasztroblogok fensőbbségesen fanyalgó sznobizmusát tükrözi, hanem azt, hogy az illető tényleg élvezi a kajálást. Így elhiszem neki azt is, hogy ez a wales-i srác tényleg olyat főz, amit más nem.

stomi72 2009.09.25. 14:48:55

Nekem is egész megjött az étvágyam, először elmegyek a fertőrákosi Ráspiba, ha bejött, irány London. Kiváló a leírás, és remekbe szabottak a fotók! Köszönöm FatMo

Sátán meg a Jocó 2009.09.25. 14:56:15

az a fickó nekem is a kedvencem volt a versenyben

riszpekt és köszi a beszámolót!

FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.09.25. 15:33:15

@efes: Köszönöm! @stomi72: A fotók most nem lettek jók sajna, de jobb mint a semmi. Egyébként kösz! @Sátán meg a Jocó: Szívesen!

2009.09.25. 22:59:21

Azta! Ez de jól hangzik! És jól is néz ki :)
Ezt megjegyzem, és ha legközelebb Londonban járok, nem hagyom ki a fiatalember főztjét.

Köszönet az érzékletes hangulatú posztért!
Bár ez most jól felpiszkált - mehetek ki a konyhába, főzni valamit.
/pedig holnap korán kell kelnem, mert K-1 Final 16 lesz/

GINGER · http://gingerscukraszda.blogspot.com/ 2010.03.02. 12:53:02

Szia!

Már csak a desszert miatt is érdemes kipróbálni a helyet! Ez az epres nagyon finom lehetett. Micsoda ötlet a Gingerbread Puddingból ropogóst csinálni, és eperrel párosítani! :)
süti beállítások módosítása