FatMo Blogja

Ez a blog elsősorban az engem érdeklő dolgokkal - legfőképp gasztronómiával - foglalkozik. Néha aztán szóba kerülnek egyéb dolgok is, úgymint utazás, zene, stb. Szevasztok!

Friss topikok

Hányan olvasnak most?

Honnan olvasnak most?

2009.04.02. 07:54 FatMo

Olaszos akcentus - Murano, London

A Gordon Ramsay kaland másnapján mentünk a Muranoba ebédelni. Nyilvánvaló volt, hogy nem közelítheti meg azt az élményt, ezért tudatosan próbáltam azt kitörölni az agyamból. Végül is ez az étterem is nagy élmény volt.

Hárman mentünk ebédelni Angela Hartnett éttermébe. Ez elvileg egy olasz étterem, de én inkább olaszos beütésűnek nevezném, amikor az ember ott ül, egyáltalán nem olasz étteremben érzi magát. Azt terveztük, hogy az ebéd menüből fogunk rendelni, de aztán - az étlapot megismerve - mégis az a la carte mellett döntöttünk.

Az ebédünk a következőkből állt:

Canape:
Fried mushroom risotto balls

 

Nagyon finom, olajban kisült vargányás rizottó golyókat kaptunk szinte azonnal.

Kenyér:
Szárított paradicsomos, rozmaringos és egy ropogós lap

 

Fantasztikus olasz kenyereket kaptunk és hozzá 2004-es Manni olivaolajat, aminél finomabbat én még nem kóstóltam. Gyümölcsös ízű, enyhén kesernyés, mély zöld színű olaj.

Amuse Bouche:
Prosciutto di Parma

 

Egy hagyományos vágódeszkán egy hatalmas halom sonkát kaptunk, illetve kaptam, mert a többiek vegetáriánusnak álcázták magukat. (Ők valami csicseriborsó krémet kaptak.) A sonka tökéletesen hajszálvékonyra volt szelve. Olyan mennyiség, hogy a felét sem tudtam megenni.

1 fogás:

Carnaroli risotto, sautéed leeks, braised oxtail (Artichokes gratinated with grilled courgettes and pepper stew

 

Nem sűrűn eszem rizottót, de most nagyon jól választottam. Hatalmas adag ételt kaptam (előételhez képest talán túl nagy is volt.) Először megijedtem, mert a tányéron csak az élénkzöld rizottót láttam az ököruszályt sehol. Ott volt, csak a rizottó teljesen beborította. Az étel legjobb eleme egyértelműen az ököruszály volt. Vélhetően nagyon sokáig főtt. Nagyon koncentrált ízű, omlós pörkölt szerűség volt, amihez tökéletesen passzolt a póréhagymás rizottó (amit természetesen úgy készítettek el, ahogy a nagykönyvben meg van írva, tálaláskor frissen reszelt parmezánt is kaptam rá). Felért egy főfogással.  A többiek articsóka salátát ettek sült cukkínivel és paprika krémmel. Nem kóstoltam, de csak elégedett hümmögést hallottam tőlük, miközben ették.

 

2.fogás
Glazed pork belly, pear and rosemary purée, herb spätzel and vanilla oil (Pan fried wild mushroom on a toast, Carnaroli risotto with two year aged Parmigiano Reggiano, rocket pesto, roasted pine nuts)

 

Na ez egy kemény fogás volt, főleg az előételem után. Sertés hasaalja, körte és rozmaring pürével, nokedlivel és vanília olajjal. A hús elképesztően zsíros Túlságosan is zsíros sajnos. Nem is tudtam az egészet megenni, sok zsírt le kellett róla vágnom és még így is maradt rengeteg. Ezt leszámítva nagyon jól elkészített és finom volt. Egy édeskés mázzal bevont, olvadósan puha szelet hús volt. Zsírosságát kicsit tompította a körtepüré és nagyon jól illett hozzá a nokedli (amin azért meglepődtem Londonban).
A többiek egyrészt sült erdei gombás pirítóst ettek (ebben a fogásban a gombák nagyon finomak voltak, de a pirítós állítólag túlságosan megsült és kemény volt), másrészt pedig egy rukola pestos rizottót ettek fenyőmaggal (ez tökéletes volt.)

 



Pre-dessert:

Slections of ice creams and sorbets

 

Egy jópofa „kétemeletes” állványon apró fagyi és sorbet gombócokat kaptunk és hozzá három kanalat. Gyakorlatilag mindegyik finom volt. Volt köztük egy-két meglepő is. Ricottás, bazsalikomos pld. Én a sorbetet jobban szeretem, mint a fagyit, úgyhogy nekem azok jobban ízlettek.

3. fogás
Granny Smith apple terrine, Calvados ice cream and homemade doughnuts (Pistachio soufflé, warm chocolate sauce and macaroon, Chocolate and chestnut semifreddo, popcorn ice cream, dulce de leche

 

 

Desszertnek végre valami könnyűt szerettem volna rendelni. Hát ez se sikerült tökéletesen. A fogás egy almás süteményből, egy fánkból és egy calvados fagyiból állt. A sütemény nagyon hasonlított egy tökéletes  almáspitére, a calvados fagyi remek volt, a fánk friss meleg és puha. Könnyűnek nem nevezném a fogást. Azért persze elfogyott. A többiek kétféle desszertet ettek. Mindkettőjük nagyon elégedett volt. Az egyik egy csokoládé és gesztenye parfé szerűséggel töltött tésztából, pattogatott kukorica fagyiból és dulce de lechéből álló desszert volt. A desszertek között a csúcs a harmadik féle volt. Egy hatalmas tökéletesen elkészített pisztácia felfújt, melyet tálaláskor kilyukasztottak és feltöltöttek forró csokoládéval. Hú de jól nézett ki. (A pincér meg is jegyezte, hogy láthatóan mindenki féltékeny az asztalnál erre a desszertre.) A hozzáadott macaroont én ettem meg. Nagyon jó volt.

 



Petit Fours

 

Itt se maradtunk „búcsú csoki” nélkül. Pompás pralinéket és nagyon érdekes ízű és állagú hengerecskéket kaptunk. Sajnos a töredékét sem tudtuk megenni. Amikor ezt az egyik pincér észrevette, mindannyiunknak hozott egy apró dobozzal a finomságokból.

 

 

Az étterem egy nagyon szép világos helyiségben van, fehér abroszokkal megterített asztalokkal. A poharakon, evőeszközökön, szervizen érzékelni a Gordon Ramsay standardot. Közel tökéletes. Minden megvan ami a Gordon Ramsayben, csak egy kicsit gyengébben. Kevesebb a pincér, többet kell várni, nem annyira lesik minden kívánságunkat (persze toronymagasan veri az itthoni éttermek átlagának színvonalát).

 

Ez az étterem amikor foglaltam az asztalt még nem viselt michelin csillagot, utána pár nappal kapott egyet…és biztos, hogy kapni fog még, ha így folytatják.

 

4 komment

Címkék: olasz 2004 gasztro étterem ramsay gordon hartnett angela manni


A bejegyzés trackback címe:

https://fatmo.blog.hu/api/trackback/id/tr951041169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ReggieHammond 2009.04.02. 11:23:47

hi ! és azt meg lehet kérdezni hogy ez a gasztronomiai élmény nagyságrendileg mennyit kostált ???

FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.04.02. 11:43:02

Vanilía olaj nem hagyott bennem mély nyomokat. Három embernek 165 font volt. Ebben volt még 3 nagy üveg víz.

ReggieHammond 2009.04.05. 15:28:08

@FatMo: Köszönöm, azt hiszem ilyen szolgáltatásért, Londonban ez korrekt árnak nevezhető.
süti beállítások módosítása