Születésnapi „vacsora-sorozatom” második állomása a Bock Bisztro volt. Évek óta szerettem volna elmenni a Bíró Lajos vezette étterembe, de valahogy soha nem került sor rá. Korábban volt már egy két pozitív tapasztalatom az ételeikkel, de azt nem ezen a helyen szereztem.
Hárman voltunk és az alábbiakat fogyasztottuk:
Kenyér:
Egy nagy kosár ropogós héjú (úgy emlékszem hagymás) kenyeret kaptunk. A kenyér is finom volt, de az igazi örömöt a hozzá adott zsírok okozták. Egy csészényi gazdag, tepertő darabos, fűszeres pecsenyezsírt és egy tubus mangalica zsírt kaptunk. Mindkettő annyira finom volt, hogy csak nagy nehezen tudtuk abbahagyni. (Pláne, hogy kértünk hozzá, hagymát, paprikát, paradicsomot…)
1. fogás
Hagymás vér, (Bélszín carpaccio libamájjal, Lecsó)
Általában eldöntöm, hogy könnyű fogásokat eszek vacsorára (amit soha nem tartok be). A Bockba eleve úgy mentem, hogy nehéz ételeket fogok enni. Ennek megfelelően is cselekedtem, hagymás vért rendeltem előételnek. Soha nem ettem még sült vért, itt volt az ideje változtatni ezen. Minden várakozásomat felülmúlta. Sokkal finomabb íze volt a vérnek, mint bármelyik hurkában, amit valaha ettem. Az édes, karamellizált hagyma és a szivacsos textúrájú vér jól összedolgoztak a kevés lecsóval, ami a fogást kísérte. Rengeteget adtak, ráadásul a tányért is ki kellett tunkolni, a szaftja is annyira jó volt. Talán egy kis főtt krumpli jól jött volna a sok zsír és szaft mellé.
Rendeltünk még egy lecsót is, amiből a kolbászt kóstoltam, az nagyon jó volt.
A carpaccio egy bélszín-libamáj tekercset jelentett vékonyra szelve, Maldoni-sóval megszórva. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen jól passzol a nyers, sovány marhahús és a zsíros libamáj. Egy picit több sót elbírt volna az étel.
2. fogás
Bélszín Budapest másképp (Csáky bélszín másképp, Márványozott lazac és fogas, óriásgarnélával, homármártással)
Láthatóan Bíró Lajos nagyon szereti az dekonstruált ételeket. Sok ilyen szerepel az étlapon, ketten is ilyet választottunk. A Bélszín Budapest Módra az egyik kedvenc ételem, nagyon izgatta a fantáziámat, mit hoztak ki belőle. Sajnos nem volt az igazi. Újra rengeteg ételt kaptam. Két hatalmas szelet bélszínt, egy-egy kupac zöldborsópürén. Az egyik tetején hideg libamáj, a másikon vargányagomba pihent. A tányér közepén egy lecsó „csík” húzódott, mellette a köret, rácsos burgonya. Szinte minden rendben lett volna, ha a húst úgy sütik, ahogy kérem. Nagy csalódást okozott, hogy még ebben az étteremben sem tudtam egy jó médium bélszínt enni. Egy kicsit sem volt rózsaszín a közepe. (Most komolyan: ebben az országban nem tud senki steaket sütni???) Volt még egy-két gond az étellel. A libamáj – ami szándékosan volt hideg – jobban illett volna az ételhez, ha frissen sütik. (Van jobb dolog, mint a frissen sült hízott libamáj?) A vargánya meglehetősen kevés volt – pláne az adag méreteihez képest. A tányér csúcspontját mindenképpen a zöldborsópüré jelentette. Korábban kóstoltam már ezt, azóta is szeretném újra. Selymes, éppen eléggé fűszerezett krém, nagyon tömény zöldborsó – már-már umami - ízzel. Mindent összevetve sajnos az étel nem állt össze egy tökéletes budapest bélszínné. Minden eleme finom volt, de mégsem tudták azt a harmóniát kihozni belőle, amit a klasszikus fogásból ki lehet.
A másik dekonstruált ételünk a Csáky Bélszín volt. Hasonló az előzőhöz, csak itt párolják a húst, nem sütik, és a lecsón kívül csak tarhonyát adtak hozzá. Ezt az ételt nem kóstoltam, de
állítólag ez sem volt az igazi.
A márványozott lazacra viszont semmi panasz nem érkezett. Meglehetősen impozáns, gusztusos ételt hoztak ki. A két halat „összedolgozták” és úgy párolták meg. Köretnek párolt zöldségeket és főtt krumplit adtak, amit körülölelt a finom, tenger ízű homármártás. A fogás tetején békésen pihent egy hatalmas garnéla.
3. fogás
Madártej mákhabbal (Csokoládé brulée dohányfagylalttal)
Vacsoránk befejezése tökéletes volt. Imádom a madártejet, ráadásul ezt megbolondították mákkal is, amit szintén nagyon szeretek. Szívem szerint még egyet rendeltem volna.
Másik desszertünk - a csokoládé brulée - szintén finom volt. A dohány fagylaltnak az elején inkább karamellás íze volt, de amikor egy kicsit megolvadt előbújt a kissé bizarr dohány íz.
Az ételekhez a csak itt kapható, kitűnő Bock Bistro Cuvée-t ittuk.
A szerviz tökéletes. A pincérek kedvesek, segítőkészek, az összes ételről mindent (tényleg mindent!) tudnak. Egyszerűen nem lehet őket zavarba hozni. Láthatóan élvezik amit csinálnak, pedig nincs egy perc megállásuk sem.
A Bock Bisztró egy jó étterem. Annak ellenére, hogy nem volt minden tökéletes, mégis érződött a szív, a lélek és a szakmai alázat (a tudásról nem is beszélve!). Az étlap és a fekete tábla is rejt még sok-sok izgalmas fogást. Valami furcsa oknál fogva nagyon sokszor eszembe jut ez a hely, és kevés olyan étterem van, ahova ennyire vissza szeretnék menni.
Bíró Lajos hatalmas munkát végez a magyar gasztronómia megújításáért, évek óta csak bámulom, hogy mennyi energiája van.
Bárcsak egyszer arra is felhasználna belőle, hogy süt nekem egy tökéletes steaket!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.12.08. 14:36:13
még nem voltam a bock bistroban, de most kedvet kaptam egy látogatásra. az a hagymás vér nagyon durván jól néz ki...
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.12.08. 15:43:17
Naszta · http://naszta.hu 2009.12.12. 14:07:24
Szóval: úgy alakult az életem, hogy Tokióban élek. Megvettem hát a 2010-es Michelin Tokiói gasztronómiai útikalauzt (piros könyv) és foglaltam helyet egy 3*-os étterembe 23-ára, ide: www.aoyamaesaki.net/
Kérdésem hozzád: van valamilyen speciális praktikád? Van ami - a kulturált emberi viselkedésén kívül - szokás vagy tudni érdemes?
Még egyszer köszi a blog-ért! :)
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.12.12. 15:14:37
Naszta · http://naszta.hu 2009.12.13. 09:00:05
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.12.14. 19:02:04
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.12.14. 19:03:16
Egy ilyen helyen szerintem simán visszaküldheted, ha nem olyan, ahogy kérted..
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.12.14. 19:32:22
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.12.15. 08:05:06
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.12.15. 11:32:43
Itthon én sem szólok amúgy semmiért, vagyis, de, de kaját nem küldetek vissza..
Mert hát, sajnos itthon az emberben igenis a Bockban is benne van, hogy mit csinálnak a kajával, ha élesben ilyen helyzetbe kerül..
nyuszómuszó · http://benedekblog.hu 2009.12.15. 11:36:15
Anno írtam nekik egy levelet, több hónapja, hogy a honlapjuk hemzseg a helyesírási hibáktól, és úgy gondolom, egy bizonyos színvonal fölött ez nem megengedhető.
Azt hiszed, válaszoltak?
Azt hiszed, azóta kijavították?
Szóval ez is egy nézőpont.
Amúgy, ezt úgy vettem észre, hogy mentünk volna oda, és ezért megnéztem az ételeket.
Aztán lemondtam, mert attól, hogy a közben eltelt két hét és amire felhívtam a figyelmüket, őket a legkevésbé sem zavarta, bennem erős kétségeket ébresztett..
Nem egy sarki büfé, könyörgöm, de még ott is ciki a hiba az étlapon..
DE azóta is kacérkodom velük, mert nagyon ki akarnám próbálni, csak ez visszatart..
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.12.15. 11:38:18
Naszta · http://naszta.hu 2009.12.18. 17:35:33
húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2009.12.21. 14:09:42
Ó, mennyire irigyellek. Sajnos csak két hétig voltam Japánban, de nagyon vágyom vissza.
Láttam a blogodban az "átmegyek a zebrán" videót. Én is készítettem egy ilyent. Röhej, de tényleg élmény.
Kajáról: mindent imádtam. Bento-s kaja volt a kedvencem.
Ha kirándulsz Kiotóba ajánlom ezt az éttermet:
www.sakon-kyoto.com
A blogomba vannak képek.
bubastis2 2009.12.21. 18:23:03
FatMo · http://fatmo.blog.hu/ 2009.12.25. 23:46:25
Naszta · http://naszta.hu 2009.12.28. 08:53:57
@FatMo: annyi változás van, hogy I.6-án megyünk enni, mivel a barátom gépe a havazás miatt nem indult el időben Londonból. Szóval, 6-a után írok majd részletesen a tapasztalatokról. :)
Ulrike Meinhof 2010.01.01. 18:57:44
w. sári 2010.03.21. 15:50:06